Zobacz pełną wersję : Plama na odwłoku
krzychowski
31-10-2012, 12:01
Obserwując ostatnio swojego pjąka zauważyłem, że ma na odwłoku coś w rodzaju plamy-wygląda to tak jakby część odwłoka była pozbawiona włosków, ale tylko tych "krótszych",czarnych, bo te długie, jaśniejsze w tym miejscu są. Co dziwniejsze plama ta jest widoczna tylko, kiedy promienie światła padają od przodu pająka, to jest od głowy w kierunku odwłoka. Na wielu zdjęciach w internecie widziałem już coś podobnego, z tym, że myślałem wówczas, że widzę pająka z wyczesanymi włoskami. A mój włosków raczej nie wyczesuje-nawet jak coś robię w terrarium, to raczej się oddala lub po prostu udaje, że go tam wcale nie ma, jest bardzo pokojowo nastawiony. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić cel i sposób powstania takowej plamy?
Atrax Robustus
31-10-2012, 13:41
heh
zaloze sie, ze masz Brachypelme jakas. temat plamek na odwloku byl juz wielokrotnie poruszany.
Nie martw sie, wszystko jest ok :)
krzdab2150
31-10-2012, 13:49
To od UFO!!!
Pająki z plamą zostały kiedyś uprowadzone z naszej planety i robiono na nich eksperymenty!!!
krzdab2150 ty to jesteś ;)
krzychowski
01-11-2012, 04:58
Z poziomu twojej wypowiedzi wnioskuję, że jesteś obsmarkanym szczochem, dlatego się nie obrażam. A na przyszłość, jak nie zamierzasz udzielać konkretnych odpowiedzi, tylko pisać pierdoły to daj sobie spokój i nie zaśmiecaj forum.
Awikularia
01-11-2012, 05:42
Krzychowski, mysle ze duzo by wyjasnilo, jakbys podal gatunek ptasznika jaki posiadasz. Wtedy moglibysmy sprobowac udzielic ci odpowiedzi.
krzdab2150
01-11-2012, 08:57
Nie oburzaj się, nie chciałem, aby ktoś się źle poczuł...
Ale nie musisz mnie od razu obrażać i tyle;
Pozdrawiam
Krzysiek
krzdab zawsze dodawaj ;) do takich wypowiedzi to będzie wiadomo w jakim w danej chwili jesteś w nasroju bo !!! wskazują na co innego hehehe nic nam internautom nie pozosała jak znaczkami operować.
krzychowski
01-11-2012, 10:22
Do krzdab
Przepraszam jeśli przesadziłem, ale ostatnio co zadam pytanie, to odpowiedź nie na temat, na prawdę może człowieka trafić!!
krzychowski
01-11-2012, 10:23
A gatunek to najzwyklejsza, najtańsza, chociarz bardzo ładna Grammostola rosea
Awikularia
01-11-2012, 14:23
Czy pajak jest duzy? Ja u swoich ptasznikow (niektorych) zauwazylam, ze czasami wyczesuja krotsze wloski, a dluzsze zostaja....
krzdab2150
02-11-2012, 03:02
Rozumiem, sam napisałem jakąś bzdurę nie mam pretensji.
Jeżeli to jest to o czym myślę to tak ma moja blondi - dłuższe włoski są, a krótkie gęste, są wyczesane tak, że widać "wyspy" bez krótkich włosków.
No chyba, ze to najnormalniejsza w świecie plama na odwłoku, którą ma prawie każdy ptasznik więc dlatego podszedłem do tego zartobliwie.
Hmm, ale grammostola rosea raczej się nie czesze i ma jednolite "futro"
Później fotka porównasz czy to o to chodzi...
Rozea mają plamki nawet dorosłe pod gąszczem włosków widać ale są one jaśniejsze niż u Brachypelm
krzdab2150
02-11-2012, 10:17
Jak mam wstawić fotkę?? To głupie pytanie, ale wcześniej miałem odpowiednie pole, teraz nie mam...
Na forum zdjęcia też nie możńa.. ??
Co do fotek, to jest na głównej stronie napisane :
"Uwaga 18 grudnia na czas nie określony (prawdopodobnie kilka dni) zostaną wyłączone załączniki na forum", więc już chyba wiesz, dlaczego.
krzychowski
05-11-2012, 04:09
Plamki wyglądają dokładnie tak, jak gdyby brakowało tych krótszych ciemnych włosków, ale jeszcze prócz tego sprawiają wrażenie, jakby pająk miał łupież :-) Czy takie łysawe miejsca mogą się trochę łuszczyć? No i o czym świadczy fakt wyczesania włosków? Pająk nie jest raczej niepotrzebnie niepokojony, a nawet jeśli musiałem go wyjąć z terra, to był niezwykle spokojny i wprawdzie nienajchętniej, ale właził do pudełeczka zaganiany tam patyczkiem, nie czesał się ani nie gryzł:-). Ostatnio (w sytuacjach bezstresowych dla pająka) kilka razy widziałem, jak zachowywał się tak, jak gdyby się drapał-ale nie tylko tylnimi kończynami w odwłok, lecz także przednimi o szczękoczułki-wyglądało to czasem tak, jakby symulował jedzenie (chyba powietrza). Czy jest to objaw choroby, może coś go swędzi, a może na przykład zbliża się wylinka?