Zobacz pełną wersję : Problem po wylince
no więc mój pajączek ,,, 8-letnia samica pamphobetus augustus ( sory za ewentualny błąd ;] ) po ostatnich 2 wylinkach ma strasznie " pogiente nogi ...
problem nie jest w braku wilgotności czy czymś takim bo wszystko to jest okk , a sama wylinka przebiega terz ok .. mi to wygląda tak jakby szkielet twardniał przed zakończeniem wzrostu komurek ... spotkaliście sie z czymś takim ?? moze wiecie jak temu zaradzić ?
RAMMSTEIN1
10-10-2012, 10:37
hmm...mowisz ze wilgotnosc jest ok - ale dzieje sie tak przewaznie ( podkulone odnoza itp itd ) gdy w terra jest mala wilgotnosc - ja nie spotkalem sie z czyms takim zeby bez powodow byly takie objawy ;)))
one nie są podkulone .... .. a wilgotność musi być dobra bo mieze co jakiś czas i jest zawsze na +/- 5% = 80%
A MOŻE PO PROSTU ZA MAŁO MIAŁ MIEJSCA DO ROZPROSTOWANIA ODNÓŻY U MNIE TAK BYŁO W PRZYPADKU P.ORNATA ,KTÓRA WYBRAŁA SOBIE CIASNY KĄCIK DO ZRZUCENIA WYLINKI A MIAŁA PRZECIEŻ DO DYSPOZYCJI DUŻE TERRA JAKBY NIE BYŁO! JEŻELI TEN WĄTEK ODPADA TO SORRY ALE NIE MOGĘ WIĘCEJ POMÓC
!!!!!!!POZDRO EMIL!!!!!!!!!!!!
wsumie jest to prawdopodobne .... ... zobaczymy przy następnej ( za jakieś rok :[ )
MasterMike
10-10-2012, 13:57
Nic sie nie martw !!!.jesli chodzi o to ze teraz pajaczek ma odnóza jak z gumy to jest normalne poniewaz dopiero w kilka do kilkunastu dni zwiażą sie w odnózach włókna utwardzajace i pajak nabierze stabilnosci i pewnosci w ruchach.u dorosłych pajaków jest to bardziej widoczne. pozdrawiam MasterMIke
Michal, a kiedy Ty nabierzesz stabilnosci i pewnosci w ruchach? =)
Mnie czeka teraz sporo sprzatania po tej wylince. Strasznego syfu narobil :(
dzięki za odpowiedz:]
ale to nie stety nie to .. one są poprostu krzywe , powyginana i wogule dziwie sie ze to mu sie nie łamie jak chodzi ( ma z tym małe problemy )
Awikularia
11-10-2012, 05:54
Ja mialam podobny problem z Psalmopoeus irminia. Z drugiego kokonu wyszlo kilka takich poskrecanych pajaczkow. Niestety, nie poprawialo sie to przy wylince. Moze po prostu masz takiego pajaka? Poza tym, ktos juz wspomnial o tym, ze jezeli jest za malo miejsca podczas wylinki, to konczyny ulegaja deformacji... Szczegolnie u pajakow, ktore cechuje duzy przyrost, jak wlasnie u rodzaju Pamphobeteus. Na marginesie - Pamphobeteus augusti. Na drugim marginesie - masz dosc rzadki gatunek ptasznika :).
_INVISIBLE_
11-10-2012, 07:03
A jak zapobiegac takim sytulacja....????
No właśnie mój vagans szykuje sie do wylinki, ma domek z nakrętki od płynu do kąpieli, ale w środku jest miejsca tak w sam raz. Nagadaliście mi i chyba jak się położy na plecach to wyciągne mu domek żeby sie nie pokrzywił, co o tym sądzicie??
Atrax Robustus
11-10-2012, 12:21
Ok
Najwyzej zdechnie... ale co tam.
A tak na serio: nie ruszaj mu nic w terrarium, jak linieje (ale to kompletnie nic.. chocby wszystko mialo mu przeszkodzic w wylince. Najlepiej juz teraz wloz jakis wiekszy domek).
wiem :P i do tego kobitka w kwiecie wieku ( jakieś 8 latek - albo i 9 :P )
sądze ze mogło to być spowodowane brakiem miejsca :[
ps: tak na marginesie - jest na schandlowanie :P ewentualnie wymiane :]
krzywe nogi nie sa zle, fajnie wygladaja... szkoda tylko ze moga sprawiac problemy przy wylince...
a wy wszyscy chcielibyscie miec pajaki o nogach jak modelki? :P
a jak wkońcu to suczki :P
Atrax Robustus
12-10-2012, 06:41
Ja tam wole kobiety... no ale szanuje przekonania innych :)
[RED-689]
12-10-2012, 07:08
>krzywe nogi nie sa zle, fajnie wygladaja...
I to pisze kobieta? hehehe