Zobacz pełną wersję : komplikacje po wylince:(
Samica geniculaty nad ranem przeszla wylinke swoja 11 wyl.Wszystko poszlo ok,tak myslalem,do czasu kiedy samica sie nie podniosla.Okazalao sie,ze ma pekniety odwlok,wyplynela z niego jakas biala substancja.Pajak jak narazie zyje,nie wiem tylko czyy wyjdzie z tego.Jest jakas mozliwosc zaklejenia tego odwloka,plastrem albo czyms???
pozdrawiam
RAMMSTEIN1
03-09-2012, 07:31
zaklejenie plastrem nic nie da - pajaczek raczej padnie, aczkolwiek nie jestem pewien :(
Ta biała substancja to zapewne krew pająka. Radziłbym udać się do weterynarza specjalizującego się w zwierzątkach terraryjnych lub poprostu zadzwoń do dr Jarka Zajączkowskiego (wszystkie dane znajdziesz na stronie głównej "pomoc">> "weterynarz").
Atrax Robustus
03-09-2012, 10:50
Jezeli dalej krwawi, to bierz szybko wazeline i probuj zatamowac krwotok.
Pamietaj, ze jestes w gorszej sytuacji, bo pajak jest teraz bardzo delikatny.
Zanim pojdziesz z nia do weterynarza (choc nie wiem, czy on duzo zdziala), musisz koniecznie zatrzymac krwotok pajaka, bo inaczej padnie na 100% (wierz mi... wiem to).
Jezeli to byla tylko jedna mala kropelka krwi, a pozniej juz nic, to szanse pajaka sa o wiele wieksze... ale nie mozna miec pewnosci, ze nie zostaly naruszone narzady zwierzecia.
W kazdym razie, jezeli zwierze krwawi, to zrob cos..cokolwiek, byle tylko nie byc biernym, bo na pewno nie przezyje.
odwlok posypalem talkiem,jak narazie jest chyba ok,bo samica bez problemu porusza sie po terra i nie widac juz zadnego krwawienia.zdziwila mnie tylko pewna rzecz,mianowicie samica zaczela pokrywac rane pajeczyna.praktycznie pol odwloku pokryte jest pajeczyna.czyzby cos w rodzaju "naturalnego bandaza"??
Atrax Robustus
03-09-2012, 11:09
Hmm
A jednak pajaki potrafia zaskakiwac.
Bardzo ciekawe zachowanie.
Trzymam kciuki za Twojego pajaka.
Interesujące! Podejrzewasz o co sobie rozpaprała tyłek?
nie mam pojecia,w podlozu zadnych ostrych rzeczy nie znalazlem.moze zle wylinka z niej zeszla,mimo ze wilgotnosc byla wysoka.nie wiem,a moze w momencie kiedy sie podnosila uderzyla o cos.nie wiem,najwazniejsze ze lepiej z nia:)
_INVISIBLE_
04-09-2012, 03:28
Teraz dla pajaka jest najwazniejszy odpoczynek , niestresuj ja :) i zobaczymy z biegiem czasu co wyniknie z tego :)