Zobacz pełną wersję : usycha mu nóżka:-( (?) HELP!!!!!
teraz zauważyłem że "stopa" ok 1-2mm nóżki jest brązowa, jakby zaczeła usychac, wczoraj przeszedł wylinke, wczoraj i dzisiaj rano miał wszystkie całe i zdrowe, podczas wylinki miał dużą wilngotność, czemu sie tak dzieje, czym to jest spowodowane, moge mu jakoś pomóc??
Obserwuj go troche, ale moim zdaniem nabiera kolorów. Nie zawsze pajaki po wylince zabarwiaja sie rownomiernie.
wiem ze po wylince pajaczek sobie odpoczywa praktycznie bez ruchu jakis czas ,ale spróbuj zaobserwować czy podczas przemieszczania się stąpa tą nóżką pewnie i równo chodzi ....a jak ma ją uszkodzoną to po nastę pnej wylince dojdzie do formy........ :)
RAMMSTEIN1
30-08-2012, 06:57
hmm...gdy podczas wylinki w terrarium panuje mała wilgotnosc moze dojsc do uszkodzenia konczyny, jezeli nastąpiło ewentualne uszkodzenia odnoza nie przejmuj sie po nastepnej wylince będzie już ok :)
Jak miałem takie coś to musiałem oderwać pajakowi noge bo to chyba był kawałek wylinki który se tam siedział na nodze. I po kolejnej wylince to nie zeszło wiec oderwałem chorą nogę odrosła i teraz jest cacy :p
Atrax Robustus
30-08-2012, 09:12
To, ze usycha to nawet dobry objaw, gdyz pajak powinien ja niedlugo odrzucic.
no wsumie to uzywa jj do chodzenia ale widać że jest szywna i i troche chudsza od pozostałych, ale to tylko fragment nogi, naszczęście nie cała
dobry objaw że mu noga odleci? hehe a czemu to ma być dobry objaw, przecierz jak mu odleci to nogi nie bedzie miał to chyba źle
RAMMSTEIN1
30-08-2012, 10:42
po wylince mu sie zregeneruje i będzie ok :)
Atrax Robustus
30-08-2012, 10:58
O wiele gorzej jest wtedy, gdy konczyna jest uszkodzona lub zdeformowana, a naturalne mechanizmy zapobiegajace temu, sa bezradne. A skoro konczyna usycha, to znaczy, ze po pewnym czasie odpadnie mu ona, ale po paru wylinkach bedzie lsnic jak nowa :>
wszystko będzie dobrze........będziesz mógł się pochwalić znajomym że masz nietypowy okaz pajaka....tym ewenementem będzie niespotykana ilość nóg u pajaczka ... :)
RAMMSTEIN1
30-08-2012, 14:33
powiesz najwyzej ze pajaczka dostarczyli Ci sprzedawcy z Czarnobyla ;) :P:P