Zobacz pełną wersję : badania alergiczne na jad pająków
Witam
Mam pytanie do tych, którzy robili badania na jad ptaszników. Gdzie zrobić, w jaki sposób i ile koszują badania na alergie związane z jadem pająków, bądź z wyczesywanymi włoskami z odwłoka. Skąd mam wiedzieć czy nie jestem alergikiem, a jeśli jestem to ugryzienie lub wyczesane we mnie włoski mogą się dla mnie źle skończyć.
Z góry dziekuję i pozdrawiam wszystkich terrarystów i ich podopiecznych :))))
\ \ / /
:O( )
/ / \ \
z tego co wiem w polsce nie zrobisz ;P
ale moge sie mylic
(fajny pajak heheh)
moge tylko powiedzieć ze na włoski to napewno nie znrobisz badania są z hityny(?) nie mają w sobie jadu itp.aczej nie uczulaja i włoski kazdego gatunek wyczesujacych pajaków są z tej samej ,,gliny,, :) pozdro.
Atrax Robustus
07-08-2012, 12:44
Takie badania w Polsce nie istnieja. Jesli jestes uczulony na jad owdow, to prawdopodobnie i na jad pajakow, ale nie miej w cale takiej pewnosci. Moze byc nawet tak, ze po ukaszeniu murinusa nic Ci sie nie stanie, a smithi doprowadzi Cie do anafilaksji. Alergii na wloski parzace tez nie wykryjesz...poki sie sam nie przekonasz, czy nie jestes uczulony... nie zycze Ci tego :P
hmmm :( nierozumiem troszke tego. Jesli wloski sa z chotyny to dlaczego swedzi skura i wogule, mam rozumiec ze co ?? :P
działaja mechanicznie a nie chemicznie :)
no bo jak ci sie coś wbije w łape to swedzie. pobaw sie włuknem szklanym doznasz takiego samego uczucia jak po wyczesaniu włosków .
heheh tyle tylko ze wlukno szklane nie ma na koncu haczykow...., a wloski parzace sporej czescji ptasznikow...owszem...
badania mozna zrobic w gdyni w instytucie tropikologii ale na specjalne zamowienie i za "specjalna" oplata
moze badania na alergie do ugryznień pomogą, bo chyba mozna sobie wsedie zrobić jak każde badane alergiczne, ale nie jestem pewien. Lepiej zapytać sie lekarza :P