Zobacz pełną wersję : propozycja
mam propozycję (proźbę:) dla bardziej doświadczonych chodowców:
Możnaby zrobić i umieścić na jakiejś stronie tabelkę gdzie będę podane informacje po której wylince jest pająk mający określoną wieklość.
Mażna zacząć od bardziej popularnych gatunków i z czasem ją uzupełniać...
A tak przy okazji to po której wylince jest G.Rosea mająca ok 16mm ciała? :)))
sorki za ortografy :))
propozycja dalej aktualna:))
Awikularia
18-07-2012, 04:42
Taka tabelka mijałaby się z celem moi zdaniem. Zależy przecież od tego, jak dany pająk był trzymany. Są dość duże różnice w wielkości ptaszników w obrębie danego gatunku. Standardowo podaję przykład moich A. geniculata - u mnie po 6 wylince mają około 2,5 cm ciała, ponieważ nie jestem w stanie ich karmić częściej niż 1-2 razy na tydzień. U osób, które mają tylko kilka pająków te zwierzęta są większe.
Atrax_Rabbit
18-07-2012, 05:21
wrzystko zalezy od warunkow panujacych a terrarium i taka tabela jest zbedna
Atrax Robustus
18-07-2012, 07:43
Trzeba by wtedy skolowac okolo kilkaset takich tabel, bo inaczej rosnie blondi, a inaczej smithi ;)
No ale przeciesz jak możne porównywac wielkość pajaków jeden bedzie wiekszy drugi mniejszy nawet jeśli beda trztmane w jednakowych warunkach. Przeciesz ludzie są też bardzo inni. Niemożna powiedzieć że Smithi po przypuśćmy 5 wylince, karmiona 2 razy w tygodniu, powinna mieć 2 czy 2.5 cm ciała dlamnie to głupota.
a to przepraszam:))
do tej pory myślałem że dwa osobniki tego samego gatunku będące po tej samej wylince mają podobne rozmiary - całe życie się człowiek uczy:))
nom niestety to wszystko jest za bardzo względne żeby zrobić tabelke, która by zawierała poprawne dane...
Chyba, że by była mowa o pająkach trzymanych w identycznych warunkach itp.
Ej no stary nawet jeśli były by trzymane w tych samych warunkach a były od innych rodziców to wiadomo że jeden możę być wiekszy a drugi mniejszy. to przeciesz genetyka dlaczeko koleś o 3 lata młodszy jest odmenie wyższy o 15 cm i cieższy o 20 kilo ????? właśnie geny ( ps. kiedyś tesz męczyłem tym pytaniem ludzi ale ktoś mi wyjaśnił że każdy pajaczek jest inny i innaczej rośnie to tyle :])
Oj "stary" widze, że albo nie zrozumiałeś mojego posta albo nie chciałeś zrozumieć.
Ale już tłumacze, żebyś mógł potem spać spokojnie.
Sprawa jest zasadniczo prosta - juśli JUŻ ktoś by sie zabierał za robienie takiej tabeli to powinien wziąć załózmy 100 pajączków danego gatunku, zapewnić im te SAME warunki i potem na podstawie danych ustalić zakres wielkości zależnie od wylinki. Było by to zapewne nie dokładne i pracochłonne, ale jeśli jush ktoś chciałby sie za to zabierać to raczej w ten sposób... jaśniej nie potrafie.
Sprawa genetyki - serio jesteś na tyle dobrym genetykiem, żeby na podstawie genów wywnioskować cokolwiek? Bo ja sie nie znam i staram sie nie wypowiadać na tematy, o których nie mam zielonego pojęcia. Jeśli na podstawie genów byłbyś w stanie stworzyć taką tabele to życze powodzenia, ja jestem tylko małym szarym terarrystom.
Za wzmianke (wręcz odkrycie) na temat różnic genetycznych w obrębie gatunków powinneś od ręki dostać conajmniej nagrode Nobla:P albo i ze 3.
PS nigdzie nie napisałem że np pająk danego gatunku miałby przy np L7 6 cm, jeśli już to byłaby to albo uśredniona wartośc albo pewien zakres wielkości.
Pozdr.
Moim zdaniem, jak napisał Miszqa, pewien zakres wartości na pewno dałoby się ustalić. Bo różnice, pomiędzy osobnikami tego samego gatunku po tej samej wylince z pewnością nie są tak duże, jak to niektórzy sugerują. Nie przesadzajmy. Nie wierzę, żeby u kogoś przykładowo Smithi L8 miał 3,5 cm, a u drugiego 5,5 cm. Wiadomo tylko, że wielkość odwłoka ma znaczenie. Bezpośrednio po wylince jest malutki, a jak się pająk nażre to może być sporo większy od karpaksu. Stąd mogą wynikać pewne różnice. Należałoby więc ustalić w takiej tabeli, że wyniki dotyczą sytuacji, gdy np odwłok jest proporcjonalny do karpaksu, czyli troszką od niego większy. I tyle. Myślę, że dałoby się to zrobić, oczywiście z podziałem na gatunki.
Oj narobilio by to sporo zamieszania. Poza tym po co to? Do czego byloby to potrzebne? Ilosc pracy wlozona w tworzenie czegos takiego bylaby nieproporcjonalnie duza do efektow. Byloby to (chyba) tylko uzywane do oceniania, czy kupiony pajak jest rzeczywiscie np. po 5 wylinkach. No a to nie ma sensu, przy kupowaniu malych moze tak (do L2 IMHO), potem powinno sie podawac wielkosc ciala i EW. wylinke.