Zobacz pełną wersję : Budowa kryjówki
Cześć
mam pewne pytanko: chcem zrobić kryjówke dla pajączka, wpadłem na pomysł zeby połówkę kokosa wysmarować sylikonem i posypać drobnym żwirkiem, tylko nie wiem czy jest możliwość , że ten kokos będzie gnił pod tym sylikonem ????
Krzysztof.W
29-06-2012, 15:02
Jeśli wygotujesz skorupę w wodzie z odrobiną soli, to pleśnieć nie będzie.
...i wysusz b. dobrze, najlepiej w piekarniku lub mikrofalowce
farciarz
29-06-2012, 15:37
hmm..... a po co ci zwir na kokosie ? :D
z ust mi wyjąłeś to pytanie......
krzdab2150
29-06-2012, 16:01
ja wiem po co (chyba) - chcialem zrobic tak samo - wiecie, taka piaskowa kopulka. Szkopuł w tym, że do silikonu przyczepiła mi się jedynie cieniutka warstwa piasku. Wyglądało to żle - mniej więcej tak: nie wiem, czy byłeś na plaży - pewnie tak. Jak naplujuesz na patczek i zanurzysz go w piasku to Twój eksperyment właśnie tak będzie wyglądał.
Lepszy pomysł to do do piasku dodać jakieś spoiwo - proponuję zwykły lakier Capon. Uzyskasz wtedy piasek, który klei się i możesz go nakładać jak taki cemencik. Szkopuł w tym ,że wykonany przedmiot musi dłuuuugo leżeć, aż wyparują wszystkie świństwa żeby nie zaszkodzić mieszkańcowi terrarium!
kokos to bedzie tylko taki "szkielet" konstrukcji. Chem zrobić cos takiego jak mówi krzdab2150, tyle tylko ze u mnie, za pomocom żwirku chcem osiągnąć efekt kamiennej grotki.