Zobacz pełną wersję : Czy taki pojemnik jest odpowiedni?
alpacino
26-05-2012, 14:13
Czy taki pojemnik jest odpowiedni dla pająka tych rozmiarów. Jest to Albopilosum L5. Zdjęcie nie jest najlepsze, ale widać co nieco.
lody iza hehe spoko jak dlamnie spoko ja niewpadł bym na takie coś :) ja trzymam swoją smithi (L7) w pojemniku na sałatke o średnicy 9cm i chyba też ma dobrze. chociasz ostatnio strasznie róchliwa sie zrobiła a w kryjówce to widziałem ją tylko przy wylince :]
Atrax Robustus
26-05-2012, 15:09
Niezle rozwiazanie :)
Podoba mi sie poza tym samo zdjecie :]]]]
Niom, sprytnie pomyślane:)
Gratulacje pomysłu:)
Ja zrobiłem mojej albopilosce podobnie, tyle tylko ze kryjówke ma z takiego prostokątnego pojemniczka, do robienia kostek z lodu:)
Awikularia_
26-05-2012, 16:06
Z doświadczenia wiem, że te pojemniki bardzo źle się otwierają... Pająki aż podskakują, kiedy wreszcie pudełko da się otworzyć. Moim zdaniem lepsze byłoby podobne pudełeczko po sałatce. Ale takiej wielkości jest w sam raz.
Paweł Juszczuk
26-05-2012, 16:41
Świetny pomysł... Muszę poszukać tych lodów gdzieś w Wawie ;)
alpacino
27-05-2012, 02:32
A ja to pudełko dostałem jako pudełko do sałatki właśnie :). Nie zamykam go na zatrzask ,bo rzeczywiście kiepsko się otwiera, poprostu kładę na wierzch kamień, żeby ppająk sobie nie otworzył.
otwieraja sie fatalnie .....
Krzysztof.W
27-05-2012, 13:23
Rozumiem że takie pudełeczka są wygodne do hodowli , szeroko dostępne, estetyczne, tanie. Niby wsamraz nadają się dla małego pajączka.
Ale według mnie nie sprawdzą się na dłuższą metę do przetrzymywania a czemu ?, to zaraz wyjaśnię.
Po pierwsze jak wspomniano wcześniej źle się otwierają.
Po drugie są płytkie, pajączek może wyskoczyć w trakcie otwierania pudełka i uciec, a na dodatek ugryźć.
Po trzecie ten plastik jest nietrwały, pęka, przeciera się.
Po czwarte pajączki lubią pracować nad takimi pudełkami. Wcielają plan ucieczki i wygryzają dziurkę "na wolność" w takiego typu pudełkach J.
Chce podkreślić że zwykła larwa mącznika młynarka potrafi przegryźć cienką ściankę takiego pudełeczka, więc dla pajączka to żaden problem.
Wybór należy do ciebie alpacino i do was także drodzy pajęczarze :0)
Pozdrawiam.
Kendzierzawiec
28-05-2012, 08:28
niepolecał bym takiego pojemnika czy jakich klowiek innych zrobionych z takiego samego materiału, szybko sie niszczą, źle znoszą ciepło i wogule nie najlepsze są dla pajączka. Raz trzymałem mojego pająka w podobnym pojemniku(emilie[pudełko powyginało sie ugury u nie trzymało wilgotoności])zdechł. Ale jak chcesz, ja sie zraziłem do tych pudełek, sprubuj je czymś zastąpić. Oczywiście niemówie że jak będziesz trzymał w tym swojego pajączka to zdechnie, ale jest taka możliwość chociaż kendziorki są wytrzymałe. jak zwykle namieszałem :P
wsciekly
28-05-2012, 15:23
Jak myśle że jet to dobry pomysł z tym że trzeba zrobić coś zeby to soe lepiej otwierało (bo to akutat jest fatalne)
pozdro
Kurka ale super poidełko kodak Rulezz :)
jestem tego samego zdania co Awi, one mają bardzo złe zamykanie :(