Zobacz pełną wersję : Pojemnik pająka strasznie śmierdzi czy to mu przeszkadza ?
Jak śmierdzi to wymieniam podłoże
Czy robię źle dla pająka ?
Krzysztof.W
20-05-2012, 10:47
Zanim wymienisz podłoże skontroluj, co jest źródłem niemiłego zapachu.
Może wystarczy trochę posprzątać resztki pokarmu.
Murinusek
20-05-2012, 11:41
Zgadzam sie z Krzyskiem W.; Pajaki czuja i im to przeszkadza ale zamiast wymieniac podloze od razu zrob tak jak poweidzial Krzysiek:D
Pozdrawiam
P.S. Sorki bo troche zamotalem:D
Serio pająki czują????????
Murinusek
21-05-2012, 02:05
No z tego co slyszalem i co sie orientuje to czuja.
:)
Pozdrawiam
Zeby sie nie okazalo ze pieniek (jesli masz), domek lub co gorsza pajak ma grzybice, lub pojawila sie plesn. Radzilbym dokladnie obejrzec wystroj terrarium oraz co najwazniejsze pajaka.
Nie to nie grzybica to zapach od pokarmu.Ale nie wiem czemu wymieniam codziennie.A jak sie objawia grzybica ?
Istotnie pająki czują i mają zmysł smaku (widziałem kiedyś na filmie) , na nogogłaszczkach mają włoski które są "otwarte" i dzięki temu np. wyczuwają że mająpod sobą pinkę. A jeśli chodzi o to jak śmierdzi to mnie też się tak zdarzało że śmierdziało a zdarza się to przeważnie jak się karmi pinkami i zostają resztki lub cała pinka zostanie nie zjedziona. Ten zapach to jest nic...załatwcie sobie larwe lub dorosłą formę zophobasa morio - to dopiero śmierdzi !!!:)
Może powiększ kratke wentylacyjną ??
Więcej powietrza nei zaszkodzi jeśli masz pojemniczek plastikowy to polecam wkleić siatke plastikową lub metalową (przynajmniej ja tak zrobiłem) i od tego czasu możesz zapomnieć o pleśni i takich tam grzybkach... może ktoś zna inne sposoby ale ten wydaje mi się najlepszy