Zobacz pełną wersję : dot. kabla grzewczego.
Adrian Furman -AdN-
03-10-2011, 09:55
mam kabel grzewczy Aquaszut 4m. moc 25w i wiecie co o nim powiem>? to gówno jest.... moze kupilem za malej mocy, moze moja wina ale wszscy mowia ze jak gad odkopie to sie poparzy... teraz po 2 dniach chodzenia non stop kabla jest on lekko cieply, czy cos daje nie wiem... nie ma mozliwosci zeby moja jaszczurka sie oparzyla o niego nawet jakby sie oplotła cała...tak ma byc?
Jeronimo
03-10-2011, 12:03
ja mam taki sam kabel grzewczy i jedno na co moge narzekac to to ze go kupilem... na moje male terrarium dziala on jak sauna.
(uluz kabel spiralnie - jak kaloryfer - i jak nadal bedzie slabo grzal to znaczy ze masz jakis skopany model :P)
Pozdro
marcin.lis
03-10-2011, 12:19
kabelek ten zachowuję sie całkiem normalnie ! 25 watów "rozłożone" na czterech metrach długości sprawia , że chwytając ręką za odcinek np. 10 cm czujesz tylko energię ok.0,6 wata więc to bardzo malutko :-) . W całośc ułożony w terrarium na pewno odda całą nominalną moc , jednak myślę , że 25 W jest niewystarczającą mocą do ogrzania większego zbiornika jeśli dodatkowo nie zastosujesz ogrzewania promiennikiem (choćby żarówką ). W komplecie może być ok!
ja też mam ten kabel i działa bez zażutu, ułożony spiralnie działa ok
Adrian Furman -AdN-
03-10-2011, 14:51
naprawde jest duza roznica w ułozeniu? ja mam kabel ułozony tak w "okrag" i mam wrazenie ze duzo nie daje....moze to wrazenie? terra ma wymiary 150x60 (moze za duza powierzchnia dlatego tak jest?)
zdecydowanie za duża. To tak jakbyś chciał takiej wielkości terra ogrzać 25 W zarówką.
Adrian Furman -AdN-
03-10-2011, 17:02
na szczescie mam 2 zarowki dajace cieplo...temp 26C ("w cieniu") pod zarówka powyzej 30 napewno takze jest dobrze....moze przynajmniej ten kabel bedzie utrzymaywal troche ciepla w nocy...
proponuje jeszce jeden kabel lub poprostu nowy mocniejszy
W małym terra 50x40x50 z drewna plus korek , przód szyba , taki kabel daje praktycznie dowolną temperaturę do ponad 40 stopni, więc muszę używać termoregulatora.
Cahir