Cujo
16-04-2012, 07:14
Zaczelo to sie od tego, ze zakupilem nowo nabytej Albopilosum polowke od kokosa w charakterze kryjowki. Nie korzystala z niej (ku mojej irytacji) i ulkladala sie przy konarku. Wydawalo mi sie to niedorzeczne, bo kokos byl w ciemnej i suchej czesci terrarium i jako kryjowka nadawal sie idealnie. Albopilosum siedziala tydzien (z przerwami na posilek) za konarkiem - poddalem sie i zrezygnowalem z interwencji. Do dzisiaj. Wstalem rano i dostrzeglem, ze spora czesc terrarium jest rozkopana, konar przysypany torfem, generalnie panuje wielki bajzel a pajaka zupelnie nie widac bo kryjowka teraz juz zupelnie jest poza zasiegiem wzroku przez rozlegle rozkopy.
Wiem doskonale, ze pajak powinien miec komfort a nie ja i jezeli sam sobie urzadza terrarium to widac tak mu pasuje, ale taki stan rzeczy zupelnie mi uniemozliwia obserwacje - zarowno czysto rozrywkowa jak i opiekunczo-profilaktyczna ;) Stad pytanie - czy moge teraz, po rozkopach pajaka, przearanzowac srodek? Przesunac inaczej konar, kokos, poik itd.? Teraz juz wiecej wiem o upodobaniach pajaka i jaka konfiguracja mu moze bardziej odpowiadac, wiec moze udaloby mi sie tak wszystko porozkladac zeby nie bylo pozniej bajzlu. Czy takie przemeblowanie nie zestresuje pajaka? Czy jest wskazane?
Wiem doskonale, ze pajak powinien miec komfort a nie ja i jezeli sam sobie urzadza terrarium to widac tak mu pasuje, ale taki stan rzeczy zupelnie mi uniemozliwia obserwacje - zarowno czysto rozrywkowa jak i opiekunczo-profilaktyczna ;) Stad pytanie - czy moge teraz, po rozkopach pajaka, przearanzowac srodek? Przesunac inaczej konar, kokos, poik itd.? Teraz juz wiecej wiem o upodobaniach pajaka i jaka konfiguracja mu moze bardziej odpowiadac, wiec moze udaloby mi sie tak wszystko porozkladac zeby nie bylo pozniej bajzlu. Czy takie przemeblowanie nie zestresuje pajaka? Czy jest wskazane?