Zobacz pełną wersję : jak czesto zraszać ?
czesc . wlasnie kupilem imperatota ( 2cm ) ,boehmeja (1.5 cm ) i g.cale ( ok 1 cm ) . imperator i boehmej sa trzymane w pojemniku na mocz a cala w opakowanie po kliszy . PYTANIE - nie wiem jak czesto mam zraszać powierzchnie i czy potrzebna juz jest miseczka z woda . jak np za rzadko bede zraszać czy mogą być tego jakieś fatalne skutki . jestem poczatkujacy i prosze o odpowiedz .
Zraszaj co 2 dni. Jak bedziesz rzadko zraszał to mogą być fatalne skutki, gdyż małe pająki są bardziej delikatne niz starsze. Miseczka z wodą nie jest konieczna. Pozdrowienia
Atrax Robustus
19-03-2012, 15:01
Wszystko zalezy od ilosci wody.
Pewnie trzymasz boehmei w malym pojemniczku, czyli wystarczy wstrzyknac w podloze wode ze strzykawki i bedzie dobrze. Podloze bedzie wilgotne w srodku, a nie tylko na zewnatrz.
Rosei nie spryskuj terrarium zbyt czesto, bo to raczej zwierze sucholubne.
czesc
dopiero zaczynam i czy torf kokosowy starczy, zeby utrzymac wilgotnosc??
czy np. dac troche piasku na samo dno i przysypac torfem. widzialem juz tak dwa terraria zrobione, ale chyba nie moze byc piasku, bo moga sie udusic, jak dostanie sie do plucotchawek.
pozdrawiam evelman
CD/Tombik
20-03-2012, 05:55
bez miseczki z woda. spryskuj tak na oko raz na 1-2 dni.
ok . dzieki za odpowiedz .
poki sa male miseczkka nie jest konieczna ale z czasem sie przyda;]
sam torf wystarczy i nie trzebazadnego piachu
Atrax Robustus
20-03-2012, 10:17
Nie ma torfu kokosowego, tylko jest wlokno kokosowe.
Nie dawaj piasku, bo nie trzeba. Podloze kokosowe jest najlepsze bez zadnych dodatkow.
ja nigdzie nie moge dostac wlokien kokosowych, natomiast jest torf z dodatkiem wlokien kokosowych oraz cos co sie nazywa substrat kokosowy (sparsowane 1kg paczki)
Atrax Robustus
20-03-2012, 11:19
Wlasnie :)
To to.
Wyglada jak cegielka.
Uwazam, ze to najlepsze podloze, bo dobrze trzyma wilgoc i doskonale nadaje sie dla naziemnych ptasznikow.
mam jeszcze dwa pytania
1 wysypac sam substrat kokosowy czy wymieszac z torfem, a moze z vermiculitem?
2 czy substrat trzeba jakos przygotowac, kobieta w kwiaciarni mowila zeby najpierw substrat kokosowy moczyc w wodzie ( kobieta zna sie bardzo dobrze na kwiatach ale o terrarystyce nie ma pojecia)
czesc . ja znalazłem cos takiego jak animals grunt . jest to naturalny produkt z włókna kokosowego . z jednego opakowania po dolaniu 4,5 litra wody jest ok 9 l . podłoza . chyba dobry jest nie ... czy radzicie cos innego ??
no wlasnie . jak mieszać torf z (czy włukno kokosowe) z woda . najpiera torf+woda i do pojemnieka rozrobione czy nasypac tor do np:pojemniczka na mocz a potem wode ??
Atrax Robustus
20-03-2012, 14:34
To jest tak:
bierzecie ta "cegle" z wlokna kokosowego i:
Odlupujecie kawalek tej kostki (odlupywac wzdluz, bo przy cieciu w poprzek, to nawet pila sie stepi ;), pozniej wrzucacie te odciete kawalki/cala kostke do jakiegos pojemniczka i wlewacie DUZO wody (ale bez przesady). Nastepnie trzeba odczekac troche. Kostka rozmoknie, wchlonie wode i zmieni sie w to, czym ma byc :)
Ja nie mam czasu na glupoty, wiec biore jakis ostry przedmiot i sam rozdrabniam kostke, dolewajac przy tym troche wody i caly proces trwa maksymalnie 10 minut.
Jesli podloze jest za mokre, to mozna je wycisnac, jak gabke :)
Po takich zabiegach mozna wlozyc substrat do terrarium.
najlepszy!! powaznie probowalem roznych ale ten jest najlepszy