Zobacz pełną wersję : Czy ultrqa fiolet szkodzi
Mam w domku neon ultra fioletowy kupiony w sklepie lektrycznym mam pytanie czy to nie szkodzi pajaczkom i czy one widza niebieskie swiatlo ?/
Murinusek
03-02-2012, 04:37
Dolaczam sie do pytania bo ciekaw jestem:D:D:D
Pozdrawiam
ultrafiolet nie jest niebieski (jest raczej fioletowy:)). Szkodzic to raczej nie szkodzi ale czy widzą?? hmmm tego to nie wiem.
Kendzierzawiec
04-02-2012, 03:05
Ciekawe wogule czy ktoś wie... ja niewiem, ale pod ultrafioletem fajnie im sie oczy świecą.
Czytalem juz sporo na temat smierci ptasznikow oraz skorpionow wystawianych "na Sloneczko, zeby sie pogrzaly" ...
Byc moze sie myle ... Wszystkie opsy opieki nad ptasznikami i skorpionami absolutnie nie zalecaja wystawiania ich na bezposrednie dzialanie promieni slonecznych (i co za tym idzie, promieni UV).
CD/Tombik
05-02-2012, 04:02
Zwierzeta nocne [jakimi sa ptaszniki] nie lubia swiatla [oprocz czerwonego ktorego rzecz jasna nie widza ] w naturze ptaszniki w dzien sa pochowane w kryjowkach i zaciemnionych miejscach i swiatla nie widza.
To nie UV zabija pajęczaki (i inne bezkręgowce), ale wysoka temperatura, która gwałtownie wzrasta, przy bezposredniej operacji promieni słonecznych w małej szklarence, jaką jest terrarium.