Zobacz pełną wersję : Czy ktos slyszal o ugryzieniu przez Brachypelme smithi??
Piotrek166
25-01-2012, 14:27
Mam Brachypelme smithi która sie rzuca na wszystko co sie rusza w terarium (np. jak mu spryskuje w terrarium podłoże rzuca sie na wode)
i mam pytanie czy ktos slyszal o takim zachowaniu lub ukaszeniu przez smithiego.
wg mnie jest to normalne zachowanie pajaka. troche sie naczytalem i ukaszeniach. przejrzyj dzial ukaszenia na www.bighairyspiders.com. tam jest kilka opisanych.
Atrax Robustus
25-01-2012, 14:46
Pewnie
Przyznam, ze ukaszenia przez smithi zdarzaja sie dosyc czesto w swiecie terrarystyki i to, ze twoj jest taki, to znaczy, ze reaguje na stres w taki wlasnie sposob.
Moja smithi tez jest bardzo agresywna i od razu czesze wloski, albo probuje atakowac.
Ps.: Nie pryskaj po pajaku, jesli skraplasz terrarium.
Foxtrott
26-01-2012, 12:01
na ile grożne dla przeciętnego człowieka jest ugryzienie dorosłej samicy b smithi???
Atrax Robustus
26-01-2012, 13:06
Dla czlowieka, ktory nie jest uczulony, ukaszenie jest kompletnie niegrozne (jesli chodzi o jad), jednak wielu lekarzy koniecznie zaleca profilaktyke przeciwtezcowa.
Jesli ofiara ukaszenia nie jest alergikiem na skladnik, lub skladniki jadu smithi, to jej ukaszenie jest porownywalne do uzadlenia osy.
co tyczy sie chyba wszystkich brachypelm. ja szczegolnie uwazalbym na poecilotherie - sa chyba najadowitsze z ptasznikow.
Atrax Robustus
26-01-2012, 14:13
Tak, zgadza sie.
Poecilotherie, Stromatopelmy, Pterinochilusy, Haplopelmy, Creatogyrusy, Hysterocretasy (np. gigas ma dosc mocny jad)...podobno niektore gatunki Acanthoscurii (np: musculosa) to przyklady pajakow, na ktore lepiej uwazac.
Co do Brachypelm, to ich jad jest slaby i nie oddzialywuje niszczaco na czlowieka i nimi bym sie nie przejmowal, bo dzialanie ich jadu nie jest grozne.
Grozne moga byc (czasem nawet bardziej od jadu) drobnoustroje na szczekoczulkach pajakow.
Co do siły jadu Acanthoscurii Geniculaty kraza podzielone opinie. Dosc znaczna grupa uwaza ze jest slaby i nie grozny dla czlowieka.
Z tego, co czytałem to głównie indywidualne cechy osobnicze człowieka decydują o reakcji na ukąszenia. Oczywiste jest to, że alergicy dotkliwiej mogą odczuć ukąszenie. W przypadku smithi jad nie powinien być groźny dla zdrowego człowieka. Jeśli wierzyć literaturze to smithi mają zrównoważone psycho i nie są zbyt agresywne. Obserwacja moich 3 pająków także to potwierdza. Swoją drogą najlepiej nie męczyć pająków pieszczotami i zwyczajnie ich nie denerwować.
Atrax Robustus
27-01-2012, 06:58
Zion --> Nie mowie o geniculacie, ktora ma jad slaby (tak uwaza duza wiekszosc badaczy)
Zdarzały się nie jednokrotnie takie ugryzienie!