Zobacz pełną wersję : Higrometry
Czy ktos wie, gdzie w internecie mozna kupic jakies higrometry?? W www.karusek.com.pl juz patrzylem, nniestety tam nie ma. Znalazlem sklep gdzie sa ale opis tego produktu jest ponizej mojej krytyki...http://www.um-um.pl/sklep/katalog/advanced_search_result.php?keywords=hydrometr
Bo tam masz hydrometry (do akwarium). Mierza gestosc wody. Higrometr mierzy wilgotnosc powietrza. Chcesz taki profesionalny elektroniczny czy taki zwykly wakazowkowy za jakies 17 zł?
www.gekon.lublin.pl !! tam mają chyba po 19,5 zł !! :)) ja czekam mają mi na jutro do sklepu sprowadzić :))
CD/Tombik
13-01-2012, 11:09
Dla pajeczakow [ metus dal ten topic tutaj - na forum pajeczym ] nie potrzeba higrometrow. Przynajmniej do wiekszosci gatunkow.
Ej cd/Tombik moge zapytać ile gatunków pająków hodujesz i jak długo ?????????
CD/Tombik
13-01-2012, 12:59
hoduje b. smithi oraz p. imperatora mam je od jakiegos tygodnia. Pół roku temu miałem b. albopilosum ale biedaczek padł :(. Memphis jesli masz zastrzezenia co do moich wypowiedzi to przyjme kazdy chocby krytyczna uwagę.
higrometr potrzebny mi jest jak najbardziej do terra z moimi pajakami. Potrzebuje takiego powiedzmy do 100zl.
Ps CD/Tombik mysle, ze troche za odwaznie czasem sie wypowiadasz.. :) Nie chce Cie pouczac ani krytykowac, ale musisz sie jeszcze troszke nauczyc......
CD/Tombik
13-01-2012, 13:14
Metus jestem przygotowany na kazda krytyke, w koncu jestem nowy i nalezy mnie pouczac :). A poza tym prosze dokladnie czytac moje posty powiedzialem ze przy wiekszosci ptasznikow [ 90 % brachypelm ] higrometry nie sa potrzebne. Rozmawiałem z wieloma hodowcami takimi ktorzy hoduja ptaszniki dla uciechy i obserwacji i z takimi ktorzy z tego zyja i wiem ze przy wiekszosci ptasznikow wystarczy dotknac ziemi i sprawdzic wilgotnosc "na dotyk". Sa takze trudne gatunki przy ktorych higrometr jest niezbedny, To samo napisałem w poscie wyzej tylko ze w wielkim skrocie ;-). Ale dziekuje za krytyke i przy kazdym moim popelnionym bledzie prosze mnie pouczac. W koncu po to tu jestem - aby uczyc innych i byc uczonym.
To ja mam taki wlasnie za 17zł. kupiony w zoologu (taki okrągly) i nie narzekam. Mam go luzem i jak potrzebuje to go do swierszczy na jakis czas włoze, albo do gekona, pajaczkow lub karaczanow. Sprawdze wilgotnosc, poprawie i po jakims czasie wyjmuje. Patent sie sprawdza :)
Krzysztof.W
13-01-2012, 15:17
Hari powiedz mi czy taki higrometr ma możliwosc regulacji, czy ma coś w w rodzju śrubki, z tyłu obudowy.
Teoretycznie powinien miec, ale z tylu jest tylko mocowanie wskazowki i nie daje sie tego przekrecic, nawet po rozlozeniu go na czesci. Mam nadzieje, ze jest fabrycznie dobrze wykalibrowany. W koncu czego sie spodziewac po najtanszym higrometrze? :) Swoją drogą to skąd wziac punkt odniesienia do skorygowania go w warunkach domowych?
ale jest tez (chyba) ten po srodku do miezenia wilgotnosci w powietrzu.
Nie twierdze, ze nie mozna obejsc sie bez higrometru, ale jest to całkiem przydatne urzadzenie. Sposobem na oko nie zawsze bedziesz w stanie okreslic dokladniej wilgotnosci. Dla Rosea lub Albopilosum nie jest konieczne dokladne trzymanie wilgotnosci ale dla Formosy czy tez Blondi przydaloby sie byc bardziej dokladnym :)
polozyc obok siebie np 5-10szt i odrzucic te ktore najmocniej sie roznia. Pozostawic tylko te ktore pokazuja taka sama wilgotność :P
Nie, to jest wlasnie mierzy gestosc. NIe znam sie zabardzo na akwarystyce, ale to jest cos w rodzaju plywaka, ktory ma skale zanurzenia i w ten sposob mierzy sie gestosc wody. Jak sie pytalem o higrometry to mi w jednym sklepie chciel to wcisnąc, ale z nic nie moglem soobie wyobrazic, jak takim czyms mialbym wilgotnosc w terra zmierzyc.;) Mysle, ze czesto jest to mylone z powodu pisowni higrometr, hydrometr oraz angielsikie - hygrometer i hydrometer. Tak mi sie wydaje, ale moze mnie ktos poprawic :)
hehe, trzeba je jeszcze najpierw kupic, bo w slkepie sa szczelnie zapakowane :D Albo niech na zlot terrarystow kazdy przyjedzie z higrometrem i wtedy powychodzą roznice :))
JA mam tylko takie zastrzeżenie że wsumie nieznasz sie na pająkach a starasz sie być bardzo aktywny aż za bardzo kiedyś ktos mi powiedział "czaty i fora terrarystyczne są przepełnione młododymi ludzmi któży nie mają pojecia prawie o pająkach czy innych zwierzakach a udają wielkie autorytety w tej dziedzinie . w ten sposób starają sie zabłysnąc" przemyśl to. JA mam swojego pająka od listopada w zasadzie końca listopada i uważam że nieznam sie na pajakach i jedynie pytam .
Kalibracja hogrometru --> owijasz mokrą szmatką i powinno wskazywać 100%...
CD/Tombik
14-01-2012, 02:55
Ja nie mowie ze sie znam, a poza tym Memphisie powinienes dokladniej czytac posty forumowiczow. Napisalem ze przy wiekszosci gatunkow on nie jest potrzebny i to jest prawda. Ale nie twierdze ze jest on niepotrzebnym urzadzeniem, poniewaz jest bardzo pomocny ale nie jest on niezbedny.
Poszukaj informacji o psychrometrze
To bardzo prosty i w miarę dokładny sposób mierzenia wilgotności