Zobacz pełną wersję : szlifowanie szkła
Witam
mam male pytanko: wie ktos mzoe jak sie szlifuje szklo w warunkach domoych tak zeby nei trzeba bylo zanosic do szklarza a przy okazji zeyb nie ranilo w place przeceite szklo.prosze o odpowiedzi.
Papier ścierny drobny
albo kamień najlepiej z drobnym ziarnem i mocz go obficie
kamien do szlifowania czzy tam do ostrzenia najlepiej polewac oliwa lepsza od wody
lukasz_dyn
31-01-2014, 10:54
ile schodzi wyszlifowanie takim sposobem 50 cm krawędzi?
wystarczy klocek do szlifowania i papier drobnoziarnisty... jak masz więcej roboty to jest taka przystawka do wiertarki (około 15zł) i papier na rzepa... zrobiłem tak kilkadziesiąt terrariufff i akwariufff nawet bez wody...
POZDRAWIAM
Kilkanaście sekund :] szlifuje zawsze kamieniem.
ten kamien to taki normlany do ostrzenia nozy?? bo mam taki okragly duzy, zda sie??
Zrób tak jak ci "erjot" mówi. Papier na rzepa wiertarka i heja. Pare sekund i gotowe. Tylko bez wody (bo paier zaraz sie rozleci)i uważaj zeby nie przygrzac rogow bo pekną(nie przyciskaj do szkła niech samo po nim leci). Pozdrawiam.
jak mi szklarz obcinal szybe to do oszlifowania dal mi papier scierny i powiedzial ze normalnie pod katem pocierac to szklo i sie elegancko oszlifuje, ta metoda sie w 100% sprawdzila :)
Louis Cypherr
08-02-2014, 08:33
Ja szlifuję zwykłym kamieniem do ostrzenia noży. Woda wg mnie jest konieczna. niekoniecznie po to, żeby się lepiej szlifowało.
Przede wszystkim dlatego, że drobinki szkła fruwają później w powietrzu i lądują na skórze, oczach, są wdychane, itp. Zawsze to robię pod bieżącą wodą.
Aby wyszlifować szkło w akwarium należy zakupić speccjalny zdrapak za brudy. Kosztuje on ok. 5 zł. Pozdrawiam :* ! ! !
Louis Cypherr
10-02-2014, 08:09
Tutaj chodzi o szlifowanie a nie czyszczenie. Czytaj dokładniej. :P