Zobacz pełną wersję : kokon albopilosum
mam pytanko:
czy lepiej zostawic samice z kokonem (B.albopilosum) czy ja zabrac z
terra!??
czy samica spełnia jakoms role przy kokonie tzn.czy sie nim w jakis sposob opiekuje?
martwie sie czy ona np. niezechce zjesc kokonu albo cos w tym stylu.
co proponujecie ??
Pzdr
cargool
raczej nie trzeba zabierac. ona chyba sie nim opiekuje ;]
hehehe cargool i ty chciałeś żebym sie wypowiedział niemam zielonego pojęcia o tym :D
wg P.Cieslaka samica czesto porzuca kokon wiec warto go zabrac i sztucznie inkubowac choc osobiscie nie zabieralbym go tak odrazu i obserwowal. Zabralbym dopiero wtedy jak bym byl pewny ze samica juz go porzucila
wszystko zalezy od samicy- niektore zostawiaja kokon, a inne sie nimi opiekuja. Jesli samica Cargoola jeszcze nie miala kokona to najlepiej niech poczeka i zobaczy co bedzie- jak bedzie sie opiekowala to luz a jak nie to niech sam inkubuje :)
Gadzinka
17-12-2011, 14:26
Nie wolno zabierać samicy - po ok. 5-6 tyg. otwiera ona kokon. Dzięki samicy nimfy mogą opuścić kokon.
Przez ten czas samica nie je więc po wyjściu młodych musisz ją dobrze odżywiać.
[gadzinka]
to jest jej pierwszy kokon i moj tez :-)
ale jak mam poznac czy ona porzucila kokon czy nie? i jak cos to mam zrobic taki inkubatorek jak w ksiazce Cieślaka? czy zostawic kokon tam gdzie jest a tylko samice przeniesc?
Pzdr
cargool
TaumanTis
18-12-2011, 08:06
ale przeciez samice po zlozeniu kokonu nie przyjmuja pokarmu przez jakis czas !!!
jak olewa kokon, to oznacza to ze nie bedzie sie nim opiekowlala, jak nie bedzie sie opiekowala to przenosisz kokon w inne miejsce- musisz zapewnic odp. warunki sie wie, po jakims czasie (4-6 tyg) rozcinasz zyletka i czaisz co sie dzieje- jak nimfy (spajderlingi -jak zwal tak zwal ;) wylaza to luz a jak nie to zostawiasz kokon i czekasz znowu troche czasu
Awikkularia
19-12-2011, 08:08
Ja zostawiłam swojej samicy kokon na miesiąc. Po miesiącu odebrałam go jej i otworzyłam. W środku były larwy. Kokon umieściłam następnie w inkubatorze i po sprawie. Za jakiś czas wylazły pajączki. Nie polecam zostawiania kokonu do czasu otwarcia przez samicę - wyłapywanie kilkuset pajączków z terrarium agresywnej samicy jest niezbyt przyjemne... Kokony rzadszych ptaszników zabieram samicom na drugi dzień po ich złożeniu i wkładam do inkubatora. Około 3 dni po zabraniu kokonu samice zaczynają jeść jak wściekłe.
Pozdrawiam
tak ale jak mam poznac czy ona sie opiekuje kokonem??
jak to sie objawia??
Pzdr
cargool
Awikkularia
20-12-2011, 03:38
Nosi go w szczękoczułkach i nie wypuszcza go ani na sekundę. Jak się zbliżasz to straszy nadal nie wypuszczając kokonu. Jakby się nie opiekowała, prawdopodobnie nie miałbyś już czego zbierać....