Zobacz pełną wersję : Ciepło
Czy ptasznik kędzierzawy koniecznie musi mieć oświetlenie? Czy ptasznikowi wystarczy kamień grzewczy(wyspa ciepła) ile kosztuje taki bajer?
Witaj.
Te tematy były niedawno omawiane, zajżyj na starsze posty!
Pozdrawiam
Krzysztof.W
11-12-2011, 17:03
Te udogodnienia nie są wymagane przez pajaka.
Wystarczy mu światło słoneczne i pokojowa temperatura 22-27 st.
Jesli jednak jest u ciebie chłodniej wtedy wystarczy malutka 15 watowa żarówka jako żródło ciapła i oświetlenie zarazem:).
Cześć@_@
Swiatlo sloneczne???!!! ... UNIKAC JAK ZARAZY!!!
Frontside
12-12-2011, 02:33
swiatla slonecznego nie trzeba unikac! Trzeba unikac bezposredniego wystawiania pajaka na swiatlo sloneczne. Chodzi tu o to ze w terra temperatura wtedy wzrosnie bardzo i moze dojsc do przesuszenia pajaka a co za ty idzie smierci :-(
Czy ta 15w żarówka musi dawać czerwone światło? Dzięki , że odpisujecie. :)
Atrax Robustus :-)
12-12-2011, 04:52
Pajaki nie lubia zbytnio naslonecznienia, a nie widza one czerwonego swiatla i dzieki temu, w nocy mozesz je obserwowac w pelni aktywnosci. A jesli chodzi o swiatlo sloneczne, to rzeczywiscie UNIKAC !
Serio. Znajomy z netu mial 2 BRachypelmy, ale 2 lata temu na wakacjach spryskal im dokladnie terrarium i zostawil przez przypadek na sloncu przez 2 godziny i jak wrocil...nie bylo do czego wracac.
Aha ta wysepka cieplna to jest zly pomysl, bo to nawet niektorzy hodowcy odradzaja przy hodowli gadow, a co dopiero ptaszniki...
Wg mnie najlepsza jest ta zarowka. Ja takiej uzywam i jest ok.
dzięki za odp. Dziś kupuje lamke i czerwoną żarówkę!!!
i dobrze robisz
ja trzymam swoje zwierzątka w półcieniu i maja sie naprawde dobrze
a moja B.Auratum ma juz czarna pupe czyli za max 2-3 dni bedę miał nową skórke :D