Zobacz pełną wersję : Karma dla ptaszników
Sir_bonzo
12-07-2011, 16:20
Jaka jest waszym zdaniem najlepsza karma dla ptasznikow?
dla młodziutkich: młode karaczany (np. Karaczan zielony Panchlora nivea - bardzo małe i miękkie) i wylęg świerszcza.
dla wiekszych: świerszcze, koniki polne i CHRZĄSZCZE mącznika młynarka, moga tez być podrośniete karaczanki zielone, lub młodziutkie Blaberus cranifer. Małe żabki.
Dla dużych: szarańcza i duże karaczany (blaberusy), żaby, małe gryzonie.
[RED-689]
12-07-2011, 16:46
Karaczany (niewatpliwie przewodzi tu Panchlora nivea i Blaptica dubia-najszybsze rozmnazanie, pozyskiwane spore ilosci). Moim zdaniem lepszymi karmowkami jezeli chodzi o ''duzy pozysk karmy'' sa swierszcze (np. Gryllus similis) o ile zapewni sie odpowiednie warunki. Ja to robie na zasadzie wiekszych terrariow i bez zadnego przekladania torfu bo to niepotrzebna zabawa. Podstawa to zapewnienie duzej przestrzeni, 30st. ciepla, odpowiedniej karmy (platki owsiane, mielone psie zarcie, kapusta pekinska czasami owoce). Mozna bawic sie np. w lapanie roznego ''plugastwa'' (np. cmy) - sloik z ''zapadka'' i mala zarowka w srodku zostawiany na noc (powinno cos sie zlapac). Dla starszych ptasznikow ''pinky mouse'' czyli mlode myszy (starczaja na wiecej chociaz maja rozwniez i swoich przeciwnikow-wzgledy estetyczne). Mozna tez bawic sie na sto tysiecy innych sposobow ale to co podalem jest mozliwie najprostsze i najskuteczniejsze.
"Jaka jest waszym zdaniem najlepsza karma dla ptasznikow?"
najlepsza jest chyba urozmaicona karma ;-))
moim zdanie najlepiej pająki zajadają się świerszczami, ale też bardzo lubią inny pokarm nieco większy jak myszy, czy oseski innych gryzoni.
garo
Awikularia
14-07-2011, 02:18
Można także pewnego pięknego dnia wybrać się na łąkę i połapać pasikoniki. Nie radzę dawać ptasznikom innych pająków (znam wypadek, kiedy taki "kątnik" zjadł na obiad ptasznika) oraz os, pszczół i innych takich. Reszta się nadaje, a spacer po łące jeszcze nikomu nie zaszkodził...
Hehe, ja już dałem mojemu małemu Smithiemu kilka pająków. Jednak podstawa to, żeby ten pająk był od niego mniejszy, bo inaczej rzeczywiście może zaistnieć ryzyko.
lepiej nie mówmy "oseski gryzoni" bo ja bym nie chciał zeby moj b. albopilosa mial zjesc młode królika albo tapibary ! :P
jak juz taka wzawa to skad brac zarcie dla mlodych ptasznikow 2-3 wylinka??
Adrian Furman -AdN-
14-07-2011, 03:43
ze sklepu wedkarskiego lub zoologicznego
mozna nawet w domu znalezc ja dawalem swojemu rybiki, muchy, komary, bielinki i wiele innych, niektore ubijalem przed podaniem zeby sie ich nie bal i jakos tez martwe zjadal
mam duży wybór karaczanów karmowych 15gat
to kapibara a nie tapibara
:))))))))))))))
Acha. Można też podawać żaby.
Ja tam daje swojemu smithi to co kupie :)
A jak chcesz zeby pokarm był dobry to kup moze witaminki
podaj to dla jakiegoś "robaka"
i potem daj tego "robaka" dla pająka :)
Ale nie przesadzaj z tymi witaminami
Pozdrawiam
a na co komu witaminki dla pajaka....nie daje im sie...
Mam duży wybór karaczanów .Poczta na email.
Ale jak sie da czasami troche witaminek to nie zaszkodzi chyba
ale tak bardzo rzadko oczywiscie raz na pół roku