Zobacz pełną wersję : problem z płcią u k. madagaskarskich
Mam taki problem jak powyżej, bo w opisie na tej stronce jest napisane że syczą samice, a samica ma gładkie przedplecze. A u mnie syczy ten z takimi jagby wyrostkami na przedpleczu. A więc jak to jest?????
Pozdrowionka!!
Dark Raptor
12-09-2013, 08:17
Obie płcie syczą. Najlepiej rozpoznawać na podstawie sternitów odwłoka. Zobacz zdjęcia i opis:
http://darkraptor.fateback.com/karaczany.html
Krzysztof.W
12-09-2013, 10:18
A jeszcze łatwiej rozróżić płeć po czułkach, dorosły samiec ma czułki pokryte drobniutkimi rudawymi włoskami, takiej cechy samice nie posiadają. Obie pułcie kiedy są rozdrażnione to syczą.
dziękuje za odpowiedzi. Ale mam jeszcze jedno pytanko kupiłem w takim razie parke i samicy coś się pomieszało nie działa :-) przewraca się na plecy nie syczy nie chodzi normalnie tylko tylko powoli sie gramoli do tyłu w kułko i zkłada się takjagby w pół. Pomuszcie !! Czy ona będzie żyła, czy to jej pszejdzie? czy to normalne zachowanie po podruży pocztą??? Prosze wypowiedzcie się o tym!!!!
Pozdrowionka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dark Raptor
12-09-2013, 16:09
Syczeć nie musi. Od dłuższego czasu próbuję wysłać Nook'owi nagranie syczenia madagaskarów. Jak mam przygotowany sprzęt, to choćby nie wiem co robić, nie syczą. A w środku nocy, potrafią robić niezły zgiełk :/
Co do zachowania. Wygląda to dziwnie. Nie spotkałem się nigdy z czymś takim. Po przechłodzeniu powinny być ospałe, potem ewentualnie mogą nabrać życia (po ogrzaniu). Najlepiej odseparuj samicę i zapewnij jej spokój oraz odpowiednie warunki. Może to chwilowe, lub coś trwałego z układem nerwowym. Niestety tego nie wiem.
soltys_szczecin
03-11-2013, 16:10
skad mozna wziac madagaskarskie oprocz biofila o tej porze roku ??
chcialbym narazie jedna smiczke i samca =]