PDA

Zobacz pełną wersję : problem z płcią u k. madagaskarskich

matka__
12-09-2013, 08:02
Mam taki problem jak powyżej, bo w opisie na tej stronce jest napisane że syczą samice, a samica ma gładkie przedplecze. A u mnie syczy ten z takimi jagby wyrostkami na przedpleczu. A więc jak to jest?????
Pozdrowionka!!

Dark Raptor
12-09-2013, 08:17
Obie płcie syczą. Najlepiej rozpoznawać na podstawie sternitów odwłoka. Zobacz zdjęcia i opis:

http://darkraptor.fateback.com/karaczany.html

Krzysztof.W
12-09-2013, 10:18
A jeszcze łatwiej rozróżić płeć po czułkach, dorosły samiec ma czułki pokryte drobniutkimi rudawymi włoskami, takiej cechy samice nie posiadają. Obie pułcie kiedy są rozdrażnione to syczą.

matka__
12-09-2013, 15:40
dziękuje za odpowiedzi. Ale mam jeszcze jedno pytanko kupiłem w takim razie parke i samicy coś się pomieszało nie działa :-) przewraca się na plecy nie syczy nie chodzi normalnie tylko tylko powoli sie gramoli do tyłu w kułko i zkłada się takjagby w pół. Pomuszcie !! Czy ona będzie żyła, czy to jej pszejdzie? czy to normalne zachowanie po podruży pocztą??? Prosze wypowiedzcie się o tym!!!!
Pozdrowionka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dark Raptor
12-09-2013, 16:09
Syczeć nie musi. Od dłuższego czasu próbuję wysłać Nook'owi nagranie syczenia madagaskarów. Jak mam przygotowany sprzęt, to choćby nie wiem co robić, nie syczą. A w środku nocy, potrafią robić niezły zgiełk :/

Co do zachowania. Wygląda to dziwnie. Nie spotkałem się nigdy z czymś takim. Po przechłodzeniu powinny być ospałe, potem ewentualnie mogą nabrać życia (po ogrzaniu). Najlepiej odseparuj samicę i zapewnij jej spokój oraz odpowiednie warunki. Może to chwilowe, lub coś trwałego z układem nerwowym. Niestety tego nie wiem.

soltys_szczecin
03-11-2013, 16:10
skad mozna wziac madagaskarskie oprocz biofila o tej porze roku ??
chcialbym narazie jedna smiczke i samca =]

42d3e78f26a4b20d412==