Zobacz pełną wersję : Platymerisy - do hodowców i posiadaczy Encyklopedii terrarys
Dwie sprawy - po pierwsze czy ktoś kto hoduje Platymerisy rozmnaża je przez partenogeneze???
I po drugie - potrzebuje tekstu odnoście Platymerisów z Encyklopedii terrarystyki - chodzi tylko o ich wstęne przedstawienie, bez opisu hodowli i na jakich stronach jest to napisane - i to jest prośba do kogoś kot ma tą książke :)
Jest to opisane na stronie 114.
"Owady te,czasami w randze podrzędu razem z piewikowatymi i mszycami zaliczane bywaja do rzędu pluskwiaków,Hemiptera.Zwierzeta te kłuja swoje ofiary i ssa i ch krew dzieki specjalnie wykształconemu aparatowi gebowemu.Wiele gatunków odżywia się takze sokami roślin.Dla chodowców najwazniejsze sa okazy drapieżne z rodziny Reduviidae.Larwy tych głownie dziennych owadów czesto kamuflują się na wszelkie sposoby upodabniajac się do róznych materiałow.Potrafia czekac w zasadzce na ofiarę lub ja scigają."Tylko tyle moge pomóc bo osobiście nie posiadam tych owadów.Ale kto wie moze kiedyś.
dzięki :) ja je posiadam chodziło mi o konkretny tekst z książki :) Potrzebuje żeby użyć ją w bibliografii. A co do rozmnażania to sęk w tym że wszdzie pisze że mogą się mnożyć przez partenogeneze a w jednej z książek przeczytałem że partenogeneza u pluskwiakó różnoskrzydłych nie występuje.
robert.p.
08-10-2013, 20:51
partenogeneza wystepuje.koles mial samice platymeris sp."mombo"(tak to w Czechach nazywaja) i mial mlode kilka szt.od niej bez samca,czesc