PDA

Zobacz pełną wersję : drapieżne kruszczyce

AGAM
18-08-2013, 14:59
Wiem od dawna że kruszczyce lubią mięso bo moje czasem je zajadają kiedy podaje je karaczanom nawet chętniej niż one same. Kupiłem sobie na giełdzie E.smithi. Dałem je do terra z karaczanami i C.aurata. Dziś rano patrze a wszystkie larwy Cetonii powyłaziły z ziemi :/ zdziwiło mnie to ale myślałem że moze wyszły po żarcie choć wcześniej tak nie robiły... potem zrozumiałem ich zachowanie kiedy zobaczyłem samice smithi z małą alrwą w żuwaczkach :/ A miały zdecydowanie dość żarcia :/ nie zostało mi nic innego jak tylko je przełożyć :/

Dark Raptor
18-08-2013, 15:18
Trzymasz larwy z karaczanami? To chyba nie jest najlepszy pomysł... zważywszy na wszystkożerność tych ostatnich... a larwy Blaberus (nie wiem jakie tam trzymasz) drążą dodatkowo w substracie.
W mojej hodowli wszystkie trupki i resztki są dokładnie czyszczone zarówno przez larwy jak i dorosłe chrząszcze Cetonia aurata i Potosia cuprea. Generalnie lepiej dużych kruszczyc nie trzymać z małymi (zwłaszcza jeśli są znane np. z kanibalizmu).
Larwy czasem wyłażą z podłoża, gdy są zaatakowane przez roztocza. Tak straciłem swoje Pachnoda aemula... bardzo przykra sprawa :(

AGAM
18-08-2013, 15:48
No roztoczy nie ma bo po wyjęciu Eudicelli larwy wróciły na miejsce. A karaczany mam G.portentosa, B.dubia i B.fumigata ale one nie katakują larw wogóle nie przepadająza mięsem chyba że rozwielitka suszona.

42d3e78f26a4b20d412==