Zobacz pełną wersję : drapieżne kruszczyce
Wiem od dawna że kruszczyce lubią mięso bo moje czasem je zajadają kiedy podaje je karaczanom nawet chętniej niż one same. Kupiłem sobie na giełdzie E.smithi. Dałem je do terra z karaczanami i C.aurata. Dziś rano patrze a wszystkie larwy Cetonii powyłaziły z ziemi :/ zdziwiło mnie to ale myślałem że moze wyszły po żarcie choć wcześniej tak nie robiły... potem zrozumiałem ich zachowanie kiedy zobaczyłem samice smithi z małą alrwą w żuwaczkach :/ A miały zdecydowanie dość żarcia :/ nie zostało mi nic innego jak tylko je przełożyć :/
Dark Raptor
18-08-2013, 15:18
Trzymasz larwy z karaczanami? To chyba nie jest najlepszy pomysł... zważywszy na wszystkożerność tych ostatnich... a larwy Blaberus (nie wiem jakie tam trzymasz) drążą dodatkowo w substracie.
W mojej hodowli wszystkie trupki i resztki są dokładnie czyszczone zarówno przez larwy jak i dorosłe chrząszcze Cetonia aurata i Potosia cuprea. Generalnie lepiej dużych kruszczyc nie trzymać z małymi (zwłaszcza jeśli są znane np. z kanibalizmu).
Larwy czasem wyłażą z podłoża, gdy są zaatakowane przez roztocza. Tak straciłem swoje Pachnoda aemula... bardzo przykra sprawa :(
No roztoczy nie ma bo po wyjęciu Eudicelli larwy wróciły na miejsce. A karaczany mam G.portentosa, B.dubia i B.fumigata ale one nie katakują larw wogóle nie przepadająza mięsem chyba że rozwielitka suszona.