Zobacz pełną wersję : Dzikuny
Jaki gatunek muchy reprezentują dzikuny (pinki) ? Czy jest to mucha domowa, czy plujka, a może jakiś inny gatunek?
Krzysztof.W
01-11-2011, 09:55
Ja czasami choduję muchy ,a raczej ich larwy na pokarm dla jaszczurek.
I zauważyłem że najczęściej wylęgają sie muchy plujki i te muchy błyszczące metalicznie zielonym kolorem.
Cześć
Dzięki, no właśnie u Sułka na stronce pokazane jest ich zdjęcie...
Chodzi mi przede wszystkim o to, czym żywią się larwy tych zielonkawych much.
Hodowla larw musi być banalnie prosta, skoro w wędkarskim można 50 sztuk kupić za 1,20zł. Wystrczy pewnie kilka much i jakiś słój z pożywką, no właśnie, ale jaką? Czyżby, podobnie jak u muchy plujki, jakieś odpadki pochodzenia zwierzęcego?
Jeśli sam sobie wyhoduję larwy, to będę miał pewność, że nie zatrują się moje zwierzątka, które będą je jeść...
Aha, a słój umieszczę na wszelki wypadek w piwnicy, bo nie jestem pewien jakie z tego będą się wydobywać zapachy ;)
zamiast w piwnicy wkladaj do lodówki :) a jak trzeba to wyjmuj kilka larw i je przeobrazaj
zwykle jako pozywke do hodowli uzywa sie wysokobialkowych skladnikow (np. twarogu, proszku mlekowego albo watroby zwirzecej - zakze mieszanki podanych skladnikow). Wszystko to zozdrabnia sie w mikserze i cala mase laczy z zelatyna aby uzyskac stala konsystencje). W celu zneutralizowania zapachu (smrodu) - prowadzi sie cala hodowle na podlozu torfowym (torf wchlania dosyc dobrze zapachy). Jako podloza zastepczego mozna uzyc trocin albo drobnych wiorow.
Dzięki za pomoc. Na pewno spróbuję namnażać muchy we własnym zakresie :)
Nie prościej kupić w wędkarskim włożyć do lodówki i wyjmować po kilka sztuk do przepoczwarzenia. Tanio szybko i nie śmierdzi.
...nie prościej i nie taniej, a ze smrodem też można sobie poradzić...