Zobacz pełną wersję : Jak "zapakowac" weza?? Wysylka Pocztex
ironkapela
01-01-2014, 10:41
Witam. Czy wysylal ktos kiedys cos pocztexem?? Bo u mnie w miescie jest tylko ta firma kurierska, a nie ma polaczenia pkp i pks z miastem do ktorego chce wyslac weza.
Jak zapakowac weza?? Nigdy nie wysylalem gada i nie wiem jak sie za to zabrac, aby waz doszedl caly i zdorwy. Z gory dzieki za odp. Pozdrawiam
ironkapela
01-01-2014, 10:48
Pytanie o POCZTEX juz nieaktulne poniewaz znalazlem kilka firm kurierskich :) Czekam na pomoc z bardzo dobrym zapakowniu weza. :D Pozdro
Shinigami
01-01-2014, 10:59
weza wloz do jakiegos sztywnego pudelka wylozonego husteczkami higienicznymi lub czyms podobnym, chodzi o to zeby nie mizal tam za duzo luzu i mogl miedzy te husteczk schowac. to pudelko wloz do innego pudelka( jakies kartonowe) wylozonego papierem (gazety itd)pod podelko z wezem najpierw wloz owinieta w szmatke butelke z ciepla woda. wszystkie luzy uszczelnij papierem zeby nic nie latalo. Zaklej i mozesz wysylac
ironkapela
01-01-2014, 11:19
Jesli chodzi o sztywne pudelko to nie ma problemu bo wysylam rowniez basen z plexi to bez problemu moge weza do niego wlozyc. Dzieki za odpowiedz. Pozdro
Jarek Zajączkowski
01-01-2014, 15:38
"SIEBIE wloz do jakiegos sztywnego pudelka wylozonego husteczkami higienicznymi lub czyms podobnym, chodzi o to zebys nie mizal tam za duzo luzu i mogl miedzy te husteczki schowac. to pudelko wloz do innego pudelka( jakies kartonowe) wylozonego papierem (gazety itd)pod podelko z wezem najpierw wloz owinieta w szmatke butelke z ciepla woda. wszystkie luzy uszczelnij papierem zeby nic nie latalo. Zaklej i mozesz wysylac.
Na zdrowie!
Jarek Zajączkowski
01-01-2014, 15:39
waz tez czlowiek
ironkapela
02-01-2014, 01:42
Panie Jarku a moze mi Pan podpowiedziec jak mam zapakowacc tego weza. Bo gada jeszcze nigdy nie wysylalem :/ Z gory dziekuje pozdrawiam.
Jarek Zajączkowski
02-01-2014, 03:01
ale dlaczego chcesz wysylac weza poczta? Ryzyko jest duze - uszkodzenia mechaniczne, zimno.... Jak dla mnie pozostaje transport samochodem szcz. w zimie
Shinigami
02-01-2014, 06:20
nie bardzo rozumiem dlaczego ja dostalem zje**, wiadomo ze najlepiej osobiscie weza przewiesc. Ja poprostu odpowiedzialem na pytanie. Jakies ryzyko jest zawsze
ironkapela
02-01-2014, 12:54
Napisalem ze jednak znalazlem kuriera, mianowicie firme DHL. Slyszalem ze wielu ludzi wyslalo tym kurierem i zwierzeta dochodzily cale i zdrowe. Czy moglby mi Pan powiedziec jak najlepiej zabezpieczyc weza przed ziemnem i jak wogole go zapoakowac?? Pozdrawiam
Nie wiem która, ale któraś firma kurierska miała specjalne pojemniki i oferowała odpowiednie warunki do przewożenia gadów. Dostarczenie węża w "jednym kawałku" to nie problem. Gorzej żeby zrobić to tak, aby wąż nie był zbytnio wyziębiony i zestresowany. Mój znajomy wysłał raz węża w plastic boxie, wywiercił otwory na wentylacje, zamocował małą żarówkę grzewczą z zegarem- wszystko na baterie, własnej roboty. Na przesyłce napisał, ostrożnie, nie odwracać, żywy skorpion. Przesyłka dotarła nienaruszona (wszyscy się bali, bo wrazie uszkodzenia mogłoby być źle)