Zobacz pełną wersję : jak rozpoznać płeć karaczana brazylijskiego-gigantus????
dostałem trzy sztuki tego gatunku ale nie wiem jakiej są płuci-mają ok.6,5 cm dlugośi.proszę o szybką odpowiedź!!!
Czy nikt na tym forum nie wie jak rozpoznać płeć u tych karaczanów??????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????
więc peoszę napisz w jaki sposób je rozpoznać
Dymorfizm płciowy jest dość wyrażny, samce są z reguły mniejsze, samice mają koniec odwłoka przystosowany do składnia ootek, przypomina on kawałek rurki. Samce mają niekiedy wyrażniejsze skrzydła.
wiEc samice mają mniej więcej takie pokładełko do skłodania jaj jak świerszcze?karaczany nie noszą kokonów z jajkami na końcu odwłoka?
Azazzell
11-08-2011, 13:39
Samce sa mniejsze i smuklejsze od samic. A ponadto na końcu odwłoka znajdują się takie 2 małe "blaszki" tak to nazwijmy:)) U samca są one znacznie weższe niż u samicy.
najprosciej jest powiedziec ze samiczka ma ostatni segment odwloka w ksztalcie trojkata, a u samca sa to jakgdyby dwa segmenty.
Samiczki sa szersze i korpulentniejsze.
polecam dosyc stara ale dobra ksiazke WieslawaBazyluka Blattodea et Mantodea - Karaczany i Modliszki wydana cos ze 30 lat temu.
Sa tam dosyc dobre rysunki ilustrujace dymorfizm plciowy
Plec u karacznow rozpoznaje sie dosc prosto. Samce maja niesymetryczna plytke subgenitalna, z para stylikow (male, nie czlonkowane wyrostki; nie mylic z cerci, ktore maja segmenty). U samicy pokladelko ma symetryczne walwy, chociaz jest zwykle ukryte. Generalnie, jesli narzady rozrodcze sa perfekcyjnie symetryczne i odwlok jest dosc gruby, to samica. Jesli plytka subgenitalna (ostatni segment odwloka na stronie brzusznej) jest lekko niesymettryczna i odwlok jest docs smukly, to samiec. Ponadto u wielu gatunkow samice maja skrocone skrzydla. Mam nadzieje, ze to pomoze ale jesli macie dodatkowe pytanie to nie wahajcie sie pytac mnie, Dr. Sopata.
gdzie daja tego BAZYLUKA? Pewno juz nieosiagalny ?
bazyliszk zostal zlapany w lesie deszcowym w kostarycei bylem przy tym pozdroweinia
sory za tego posta pomylilo mi sie nagle wskoczylo mi to forum z drugiego oknasorka za pomylke