Zobacz pełną wersję : nie schodza na dół
lysy4680
05-10-2013, 09:30
jaką powinny miec temp. rzekotka arlekin i rzekotka złocista?? i czemu sie dza caly czas na gorze terrarium i nie schodza?? czy moge je ogrzewac zarowka?? i jakie maja miec podłoże?? moge trzymac arlekina na ręce (okolo 2 godzin)
micgekon
05-10-2013, 12:02
2 godziny na ręce??? Płazów nie powinno się wogóle brać na ręce.....
lysy4680
05-10-2013, 12:21
czemu nie mozna brac ich na ręce??
Dominik1
05-10-2013, 15:14
JEśli chodzi o mnie , to znalazłem tylko te przeciwskazanie brania płazów na ręce (chodzi mi tu konkretnie o rzekotki): i były to choroby przenoszone na ich skórze oraz toksyny wydzielane na powierzchni ich skóry "ale to nie wszytskie gatunki" oraz to rze łatwo jest je uszkodzić co jest związane z ich delikatną skórą(należy je brać w ostateczności mokrymi rękoma oraz dobrze umyć ręce mydłem po kontakcie z zwierzęciem) nic więcej nie znalzałem ale swoje rzekotki miałem na ręce tylko 4 razy w zyciu około 30 sekund zawsze jak mi zdwiewały podczas otwierania terrarium
dwie godziny to na ręce człowieka to szczyt męki dla plaza!!!! płazów nie powinno się brać do rąk, to stworzenia do obserwacji, a nie do brania do łapsk! tempretura człowieka jest o wiele za wysoka dla płaza i ten może się nawet śmiertelnie przegrzać. szczerze współczuje twojej żabie.
pozatym jak wszystkim wiadomo płazy chłoną różne substancje przez skórę i dzieki temu oprócz szkodliwej dla nich soli zawartej w pocie chłoną dodatkowo wszystkie gówna z twojej skóry wliczając w to np. mydło