Zobacz pełną wersję : Zywica na wodospad i basen
Czy robil ktos z was basen lub wodospad z zywicy? Jesli tak to z jakiej? DO wyboru jest poliestrowa i epoksydowa. Nie mam pojecia czym sie roznia. I jak cos to jak to robiliscie?Prosze o rady
Wodospad robiłem z pianki poliuretanowej.
Basen jest zrobiony z miski plastikowej obłożonej atlasem i kamieniami.
Woda leje się po poucinanych kawałkach butelki plastikowej / połówki/ , również obłożonej atlasem i drobnym żwirkiem.
Polecam pianke do robienia wodospadu.
pozdrawaim.
i jeszcze jedno zdjęcie - lepiej widać spływ wody
na tym widać obłożoną miskę kamieniami
NIestety niebardzo podoba mi sie sam wyglad pianki.. i dlatego pytam czy ktos kiedys uzywal do tego celu zywicy. Dziekuje bardzo za dobre intencje ;)
Witam! Zywica poliestrowa jest bardziej śmierdząca i bardziej toksyczna. Ja do przyklejania piasku na ściany w terrarium i akwarium używam wyłącznie epoksydowej. Po 36-48 godzinach już można wpuścić domownika terr. A basen wykonywałem w zeszłym roku i też z epoksydowej na włóknie kupionym w sklepie motoryzacyjnym ( do łatania karoserii ). Kopyto zrobiłem ze drobnoziarnistego styropianu, który wykruszyłem po zrobieniu basenu.Potem samą żywicą pomalowałem basen od środka i posypałem żwirkiem. Zdjęcie mogę zamieścić tylko akytualnego terrarium.
a czy piasek przyklejony do żywicy, bo przcierz to jest jakaś grubsza warstwa nie będzie się odklejał, nie trzeba go dodatkowo posmarować lakierem
Trzeba tak ustawiać np. terrarium żeby obklejana powierzchnia była pozioma, następnie malujemy dość gęstą żywicą ( jak jest zbyt lejąca można wstawić na parę minut do lodówki to zgęstnieje ).Piasku trzeba nasypać dajmy na to z 0,5 cm grubości i delikatnie ręką ubić. Po 3-4 godzinach jak ustawisz oklejaną ścianę pionowo to nadmiar piasku spadnie, a po 24 godzinach można suchym pędzelkiem usunąć pojedyńcze ziarenka. Zrobiłem już niejedną taką ścianę i np w akwarium po czterech latach pod wodą wszystko nadal trzyma. Jeszcze jedno - lepiej zamiast bardzo miałkiego piasku używać żwirku i MUSI być suchy. Efekt murowany. Jutro postaram się zamieścić zdjęcie mojego terrarium ( zbliżenia ściany wykonanej w ten sposób ).
ok a wiec czekam ;)
A orientujecie sie mniej wiecej ile kosztuje zywica i mata?
Ile kosztuje mata już nie pamiętam, lecz nie są to duże sumy, natomiast żywica około 20 zł za 0,5 litra, przynajmniej w Wągrowcu. Obklejana ściana musi być poziomo, malujemy ją żywicą ( jak jest zbyt lejąca to wkładamy na np.0,5 godziny do lodówki ) i posypujemy SUCHYM piaskiem, a najlepiej drobnym żwirkiem, tak np.0,5 cm grubo i delikatnie ubijamy dłonią. Po 3-4 godzinach jak ją ustawimy pionowo to nadmiar piasku spadnie, a na drugi dzień możemy pędzelkiem zebrać pozostałe luźne ziarenka. Efekt murowany. W akwarium po 4 latach nadal wszystko jest OK.
Za choinkę nie mogę umieścić zdjęcia, od wczoraj walczę i nic.
A jednak przeszło !!! Może trochę małe, ale jest.
a jaka jest wydajnosc takiej zywicy? planuja zrobic basen taki gdzies 60x 60 no i do tego jeszcze wodospadzik wysokosc tez cos kolo 60 cm
Zależy jaką matę będziesz miał i jakie grube ścianki basenu chcesz mieć, ale myślę że litr powinien starczyć.