Zobacz pełną wersję : Rana temporaria
Foxtrott
10-03-2013, 03:47
czy Rana temporaria jest w polsce chroniona?? zawsze myslalem, ze tak, a dzis czytam ksiazke z bioli i niema jej wymienionej...
Radek. P.
10-03-2013, 04:03
Na mojej liście gatunków chronionych Jest:
Żaby - wszystkie gatunki.
I wogóle są tam wszystkie płazy i gady. W polsce wszystkie są chronione. Niektóre jednak po prostu formalnie chronione (jak właśnie żaba trawna), a inne wymagają szczególnych zbiegów (jak na przykład salamandra).
ja myślałęm że żaba trawna podlega ochronie jedynie podczas okresu rozrodczego
ja slyszalam ze tylko na pewnien czas podlega ochronie zaba...no wlasnie nie wiem dokladnie, zielona chyba albo śmieszka, w kazdym razie któraś z tych "zielonych".
dr Robert
10-03-2013, 15:51
Od września 2001 roku całorocznej ochronie ścisłej podlegają wszystkie występujące w Polsce rodzime gatunki płazów i gadów. Zlikwidowano istniejącą przez kilka lat okresową ochronę tzw. żab zielonych. Teraz wszystkie płazy i gady chronione są przez cały rok.
Podstawa prawna: ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 26 września 2001 r. w sprawie określenia listy gatunków zwierząt rodzimych dziko występujących objętych ochroną gatunkową ścisłą i częściową oraz zakazów dla danych gatunków i odstępstw od tych zakazów.
(Dz. U.01.130.1456 z dnia 15 listopada 2001 r.)
do zobaczenia na stronie:
http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/rozporzadzenia_ms/01.130.1456.shtml