Zobacz pełną wersję : a rogata wciąż nie je :/
moj żab rogaty nie chce jesc juz drugi tydzien (kupilam go na gieldzie w swietochlowicach) ja rozumiem stres etc, ale tyle czasu?? trzymam go na wilgotnych strzepkach ligniny w ktorych sobie gmera, ma temp. 25stopni, tydzien temu zrobil wielka piekna kupe. gdy go zaczepiam, nie broni sie, tylko zamyka oczy i sie nadyma. skore ma zdrowa, nie jest chudy, jest "normalny". czy to moze byc zalezne od swiatla? w jego pojemniku jest rozproszone swiatlo. czy to post, stres adaptacyjny? mam sie martwic?
ja moja zabe trzymam w srednim faunaboxie z torfem bez zadnego dodatkowego naswietlania, ogrzwania i sie trzyma b.dobrze i szybko rosnie. Mysle ze nie powinnas sie jeszcze martwic o swoja zabke, daj jej jeszcze tydzien na aklimatyzacje, moze jest zestresowana. Jezeli po tygodniu nie bedzie chciala jesc sprobuj jej podac mniejszy pokarm (1-3dniowe noworotki lub swierszcze), mozesz tez ja zachecic lub sprowokowac podajac pokarm z pesety lub dotykajac ja nim.
w jakiej wielkosci pojemniku/terrarium ja trzymasz?
PS nadymanie i gryzienie to postawa obronna. zaba probuje wystraszyc wroga swoja wielkoscia
moj zab ma 4cm, trzymam go w pojemniku jakies niecale 20-20-10, prowokowalam go juz setki razy, podawalam swierszcze male, duze i niczo... pozyjemy zobaczymy
ja tez kupilem na tej samej gieldzie pewnie u tego samego sprzeadcy zabola rogatego,i juz jak z nim przyjechalem to zjadl swierszcza,i tak codziennie,niestety musialem go oddac(ma go teraz PPPPP) bo nie mialm dostepu do noworotkow mysich:( Double zapytaj sie jeszcze Foxtrota on tez tam kupil. Pozdrawiam P.S tylko nie wolno jej dawac tych czarnych swierszczy podobno sa za twarde
witam,
mamy te same zaby tlko widze ze Double ma w profilu C. Ceratophrys cranwelli, My z Foxtrotem mam C. conurte, koles mial je popakowane w okragle pudelka z mchem trofowcem, tylko ze ja kupilem w lodzi podobnie zreszta jaki i Foxtrot
moja zaba do poczatku je duzo, coprawda nowordokow niechce jest dawalem 1 dniowe i nic, ale swierszczy to ze 3-4 dorosle wciaga dziennie
jak rozroznilas plec Double ?
nie wiem co do tego niejadka Twojego, hm...... powinno byc oki, ja mam w faunabox i ma jakies 26 - 27 st. C, na dnie lignina stale nasiaknieta woda oraz baseni, odkad lignina jest mokra bardzo nie wchodzi do baseniku
co do swiatla ma takie jakie jest w pokoju i od terrarium z ameiwa :)
powinno byc oki :)
tak mam od soboty żabola i u mnie od razu przystąpił do jedzenia świerszczy a jechał z 5 godzin pks-em więc to chyba nie stres,
niczego innego narazie nie rusza a dostal oseska, mączniaki, dżdżownicę,
interesuja go tylko swierszcze, jak cos innego koło niego sie rusza to poprostu zamyka oczy
Double może zmiana pokarmu pomoże??
moja zaba ma terra 25 x 20 x 20 temp ok 25 C - ma lampke ale taką neonówkę 1W - bardziej dla mnie do obserwacji żaby, niz np do dogrzania powietrza, za podłoże ma 5 cm torfu odkwaszonego w którym sie zakopuje
moj zab ma mnostwo ciemnych p,kamek na podgradlu i dlateo mysle ze to samczyk
Fredomirek
02-03-2013, 03:19
Double a ma to gardło takie pofałdowane? Jakby obwisłe? I czy te plamki są b. malutkie czy kilkanascie wiekszych?
Pozdrawiam, PIotr
nie nie, zaba to okaz zdrowia, plamki ma charakterystyczne dla samcow i sa calkowicie na miejscu. dzis przezylam szok, przeprowadzilam zabe do mniejszego pudelka na vermiculit, podsunelam bez wiekszej nadzieji swiersza, a ta CHAPS ten swoj ogromny jezor wywalila, rozwarla sie jak pileczka tenisowa albo inny Jabba i zezarla robala :D ciesze sie bardzo, niesamowicie to wygladalo. teraz jest bardzo aktywna
Fredomirek
02-03-2013, 14:53
No to super :) Ale co jej się nie podobało w poprzednim mieszkanku.. :/?
Pozdrawiam, Piotr
witam,
a co myslicie o temp. u rogatej ja dotej pory ogrzewalem, ale dzisaj przy porzadkach odlaczylem ogrzewanko, Agam pisale ze tez trzyma bez ogrzewania, i ktos w powyzszych postach napisal o tym
Double i co ogrzewasz reflektorkiem ?
nie reflektorkiem tylko jarzeniowka. Placek sie zagrzebal, zezarl 2 robale i wyglada na bardzo zadowolonego. jeszcze tylko cygara mu brak w pysku...
hehe cygaro, drink i jakas zaba ;) do towarzystwa albo na kolacje :)
i swietlowka nie wysusza za bardzo powietrza ?
no wlasnie swietlowka mi nie wysusza
to extra zniknal mi problem ogrzewania :D
JAK CENA TAKIEGO CUDAKA ???
8 dziesieciozłotóweczek za 4cm gówniarza - to tanio! ;-)
a gdzie można kupić ?? kto w świętochłowicach je miał ??