Zobacz pełną wersję : Szkło dla aksolotli...?
Witam,
mamy zamiar z kumplem zrobić koleżance akwarium(terrarium?) dla aksolotli. Najprawdopodobniej będzie ono miało wymiary :60x50x20 (dł. x sze. x wys.). W środku planujemy jakieś wystające z wody "elementy". Oświetleniem będzie tylko kilka diód LED niebieskich i może czerwonych. Co o tym myślicie? Czy taka wyskość akwa wystarczy? Ile aksoli możemy tam wpuscic (planujemy trzy)? Czy takie oświetlenie wystarczy?
z góry dzięki
Bartek
P.S. Inne uwagi mile widziane.
tomaszpapke
01-01-2013, 14:32
akwa za male i za niskie dla 3 akcolotli,wazne jest rowniez to aby swiatlo nie oddawalo ciepla nie lepiejtrzymac jednego aksolotla uzadzic ladnie akwa. na pewno sprawi duzo wiecej przyjemnosci niz 3 w jednym malym zbiorniczku.aksolotl musi miec miejsce zeby poplywac sie schowac. i to wszystko
pozdro
Hej! A nie myślicie, ze w tym akwa (moze tylko trochę wyższym) można by trzymac dwie sztuki ?
No właśnie się zastanawialiśmy czy to nie za dużo. Chyba stanie na tym, że będą dwa aksole, a akwa troche wyższe zrobimy. A co z tym oświetleniem? W zasadzie będzie to taki półmrok....ma ktoś takie? Diody nie dają ciepła więc są chyba ok.
dzieki
aksolotle nie lubia jasnego swiatla, wola wlasnie taki polmrok, ewentualnie mozna oswietlic tylko kawalek akwa, a reszte zaciemnic. ja mam swoje w polmroku i wygladaja na zadowolone:)
A to jeszcze jedno pytanie: czy jest sens silić się na bardzo wydajną filtracje, czy lepiej założyć że woda będzie często zmieniana, a wszystkie większe brudy usówane na bieząco(w większości opisówktóre znalazlem tak właśnie było)? Czy te płazy mocno zanieczyszczają wode? Tak sobie myślimy,że niezły byłby taki 5-6-cio centymetrowy panel filtracyjny na tylnej ściance; jak w akwa z rybami. Bo my to raczej "rybiarze", na aksolach średnio się znamy... :-). Chcemy kolezance pomóc, no i żeby zwierzakowi było dobrze....dlatego tak męcze temat....
dzieki za odpowiedzi
ja nie mam filtra, ale prawde mowiac nei narzekam. na pewno nie sa to zwierzaki mocno brudzace wode, szczegolnei jesli sie ja czesciowo podmienia i wylawia kupki:)
Dokladnie tak z tym filtrem, moje nie maja , wode zanieczyszczaja jedynie w taki sposob,ze robia kluskowata kupe ktora mozna spokojnie wylowic lyzka.
Co do oswietlenia - polmrok i to zdecydowanie, wiem jak moje uciekaja gdy do akwarium wpadnie promien slonca. to przystosowania wynikajace jeszcze z naturalnego srodowiska aksolkow.