Zobacz pełną wersję : Bufo bufo
Foxtrott
14-07-2012, 07:15
jest chroniona???
jaki biotop zamieszkuje???
Szymon_czarodziej
14-07-2012, 07:40
Wszystkie płazy i gady w polsce są chronione.
Możesz ją znaleźć na łąkach i w lasach w pobliżu zbiorników wodnych. Nie lubi ona pływać ale jak wszystkie płazy jest zmuszona do zmiany środowiska na wodne podczas okresu godowego.
ale żaby "zielone" są chronione tylko okresowo.
dr Robert
15-07-2012, 11:07
Wszystkie gatunki płazów i gadów w Polsce objęte są całoroczną ochroną. Owszem, przez kilka lat żaby zielone były objete tylko ochroną okresową, ale od 26 września 2001 również one są pod ochroną całoroczną . Odpowiednie rozporządzenie jest na:
http://www.mos.gov.pl/1akty_prawne/rozporzadzenia_ms/01.130.1456.shtml
To fakt, każdy płaz i gad jest w Polsce gatunkiem chronionym. A jeżeli chciałbyś się zająć hodowlą tego gatunku, to polecam metodę, którą ja też stosuje. Jest to hodwla na wolnym powietrzu (czyt. staw ogrodowy). Warunkiem jest żeby staw stał w dobrze nasłonecznionym miejscu. Ważne jest to żeby rosły tam... glony. Glony to główny pokarm małych kijanek. Niestety takiej hodowli jest jedna zasadnicza wada. Gdy młode osiągną dojrzałość opuszczą stawy i wybiorą się w inne miejsce (w moim przypadku jest to pobliska łąka perzylegająca do rzeki. Ale możesz wtedy jedną złpać i zacząć jej ców w terrarium. Terrarium dla żaby zielonej powinno mieć zbiornik z wodą (zajmujący większą część terarium). Oraz wilgotne podłoże. Jako pokarm dobre są różne gatunki owadów.
U mnie w stawie jest pełno żab zielonych a wiosną pojawiają się też ropuchy, kumaki i traszki, fajnie co nie ? :D
Faaaaaaaaaaaaaaaaaaaajnie!!
pozdrawiam Witek
Apropos chodowli w stawku- jest czasem jeden, ale duży problem:KOTY:)
Nie raz ratowałem wszelkie żaby od nich.
u mnie nie ma kotów bo to na zadupiu :), prędzej lisy i rzęsiorki :)