Zobacz pełną wersję : Czy są już w Polsce ropuchy agi??
Moje pytanie jest zainspirowane pewnym znaleziskiem w postać małej ropuchy przypominającej agę. Pamiętam że jako dzieciak też znajdowałem podobne płazy kiedyś nawet całkiem spory okaz. Te (zazwyczaj) niewielkie ropuch nie przypominały mi żadnych z europejskich płazów. Mój kupel twierdził że ktoś mu mówił o tym że są już one w Polsce. Czy możliwe że dotarły już one do Polski??
Jakies ropuchy sa jak ostatniego roku wylala zeka to spotkałem na lakach taką około15cm srednicy istny kolos ale nie wiec czy to akurat aga. :)
to raczej jest nasza rodaczka ropucha szara, a agi nie przeżyły by u nas zimy.
Aga jest bardzo lelastyczna mogła sie przystosować.
hehe, jasne, wiesz dlaczego one są takimi chwastami? bo tak gdzie żyją nie mają naturalnych wrogów i nie ma srogiej zimy, a u nas ta zima jest :)
OTILOPUS
11-07-2012, 11:29
Z pewnością nie. To co widziałeś nawet jeśli było znacznych rozmiarów oraz np. rdzawo-brązowe w ubarwieniu to jest to Ropucha szara (Bufo bufo).
Pozdrawam
Anita Noczyńska
dr Robert
11-07-2012, 14:32
Jedynym chyba płazim intruzem z Ameryki, ale Północnej w Europie jest Rana catesbeiana czyli żaba byk. Gatunek ten zawleczony do Włoch i Wielkiej Brytanii (ostatnio odnotowano ją też w Holandii) zajmuje tam na razie ograniczone i niezbyt duże obszary. Jest bardzo groźna dla rodzimej herpetofauny pożerając inne płazy, mniejsze węże, a nawet małe żółwie. Ze względu na podobny klimat oraz fakt, że nadal sprowadza się ją z ferm z USA do Europy w celach konsumpcyjnych możliwe, że zagości i u nas. Miejmy nadzieję, że się tak nie stanie.
Natomiast południowoamerykańska aga nie zagnieździ się w Europie, klimat zupełnie nie ten.
A propos zaby byk: widzialam raz weza zjadajacego rybke, polecialam po aparat poniewaz fajnie to wyglodalo. Nim zdazylam dobiec, zaba byk pozarla weza... Rybka przezyla a ze zdjecia nic nie wyszlo;). To bylo w Ontario w parku Alganquin.
Pozdrawiam - dega