Zobacz pełną wersję : kumaki dalekowschodnie-żywienie
Czy rzeczywiście młode kumaki należy specjalnie karmić np. słodką papryką, barwnikiem dla kanarków czy tabletkami witaminizowanymi, aby brzuchy wybarwiały im się na czerwono? Czy karmienie owadami nie wystarcza?
Nigdy nic o czymś takim nie śłyszałem i nie wydaje mi się zbyt wiarygodne. Ubarwienie kumaków jest wrodzone i nie zależy od pokarmu. Zresztą który mumak bedzie jadl paprykę :-)
Uwe Dost w "Zwierzętach w terrarium" twierdzi: "Młode kumaki mają często nie czerwone, lecz żółte brzuchy, co jest objawem niedoborów pokarmowych. Można temu zaradzić, karmiąc je kiełżami i rozwielitkami (...), ale także podając im owady posypane barwnikiem dla kanarków albo słodką papryką."-więc?
... Ja niczym takim nie karmiłem i mają ładne brzusie :-) Zresztą nie musza być szczególnie jaskrawe. Przecież na wolności nie jedza papryki :-)
nie sluchaj sie uwe dosta ......
Mozesz podawac muchy, świerszcze, małe polne larwy owadów, dżdżownice, rureczniki. Ale niestety nie wiem czy brzuch zabarwil sie na czerwono :)