Zobacz pełną wersję : hyla arborea
Hej
Mam od niedawna 2 samiczki rzekotki zielonej i mam pewien problem od jakiegos czasu zauwazylam ze zabki co jakis czas maja pyszczki i oczy utytlane w sluzie. Weterynarze nie wiedza co to. Moze Wy wiecie?
Pozdrawiam
Hyla arborea czy rzekotka zielona (hyla cinerea) bo to dwa rozne gatunki
Moze zbyt niska wilgotosc????
pozdrawiam
Mark0wy
hyla arborea zdecydowanie
wilgotnosc 70-80% chyba ok?
Krzysztof.W
19-11-2011, 06:11
Witaj
No to masz nie rzekotki zielone (Hyla Cinerea) (Amrykańskie), tylko te nasze polskie rzekotki drzewne, (Hyla arborea), Które powinny teraz zimować.
Cześć
dr Robert
19-11-2011, 12:08
Rzekotki drzewne powinny zimować. Dlatego nie czują się dobrze. A w ogóle są w Polsce pod ochroną i ich hodowla jest całkowicie zabroniona.
Zabki nie sa [jak mnie zapewniano] zlapane na wolnosci, wiec nie widze nic zlego w hodowaniu ich. Dostalam je w listopadzie wiec na zimowanie to troche pozno, poczekam do przyszlogo roku. Ten sluz na pyszczkach pojawial sie sporadycznie, zwlaszcza po jedzeniui i jest to prawdopodobnie naturalne. Widzialam tez cos takiego na stronie opisujacej inne rzekotki. Poza tym zabki wygladaja na zadowolone i radosne (zwlaszcza na widok pysznych swierszczy) ;))
Pozdrawiam wszystkich
dr Robert
16-12-2011, 16:16
Niezależnie czy zostały złapane czy nie, aby je przetrzymywać, potrzebne jest zezwolenie MŚ. Takie jest polskie prawo. Obrót gatunkami objętymi w Polsce ochroną jest całkowicie zakazany niezależnie czy dane osobniki pochodzą z Polski czy też nie.
No to co teraz mam zrobic,jak juz je mam ?
dr Robert
21-12-2011, 08:36
Wypuścić na wiosnę w miejscu gdzie zostały złapane.
dr Robert
21-12-2011, 08:40
Oczywiście pod warunkiem, że masz na pewno Hyla arborea. Teraz zauważyłem, ze w Twoim poście jest niekonsekwencja. Tytuł postu jest "hyla arborea", natomiast w tekście używasz polskiej nazwy "rzekotka zielona". Hyla arborea to rzekotka drzewna, a rzekotka zielona to północnoamerykańska Hyla cinerea. Moze więc zanim wypuścisz ustal jaki gatunek masz w domu :). Jeśli Hyla cinerea to oczywiście jej nie wypuszczaj !