Zobacz pełną wersję : rzekotka nie je!
kilka dni temu kupilam rzekotke czerwononoga i ona nie chce jesc.Siedzi w jednym kacie, nie idzie do wody.Dawalam jej maczniaki i male swierszcze ale nic z tego.Nie wiem czy ona teraz powinna zimowac, czy to normalne ze nie je? Bede wdzieczna za pomoc bo zaczynam sie martwic.
Nie wiem co to za gatunek (może znasz łacinę?), ale wszystkie żabki z jakimi miałem i mam do czynienia mają wiecznie nieopanowany apetyt. Że nie idzie do wody to nic, bo rzekotki tam schodzą tylko w czasie godów, a poza tym właśnie siedzą zwykle w miejscu (przynajmniej przez dzień - w nocy się uaktywniają). Najlepiej wrzuć jej kilka świerszczy na noc i zobaczysz rano czy jeszcze są czy zostały zjedzone.
nie znam nazwy lacinskiej tej zabki, ona jest szara w czarne plamki z biala obwodka.Ma lekko czerwone lapki.Moze taki amatorski opis cos pomoze.Probowalam jej dawac swierszcze ale one chowaja sie w korzenie i nie wiem czy zabka potrafi je zlapac, maczniakow tez nie chce a to juz tydzien kiedy nie je.Za kilka dni powinny wykluc sie muchy to moze to ja skusi. Moze jeszcze jakies wskazowki? Moze jest sposob zeby nakarmic ja "na sile"?
No niw eim. Nawet żabki które łapałem na ogródku w terrarium od razu jadły. Być może to afrykańska żaba biegająca. Zobacz czy to to:
http://www.biofil.pl/Zwierzeta/Plazy/Pictures/Maxi/kassina_1.jpg
Myślę że muchy w końcu ją skuszą :-)
A jeśli to ten agtunek to proponuje pogadać z właścicielem sklepu w którym one są, czyli Biofila. Wejdź na stronę www.biofil.pl i poszukaj tam maila.
Agam-to jest wlasnie afrykanska zaba biegajaca. Juz skontakto0walam sie z Biofilem, dzieki. A czy ten gatunek zaby moze mieszkac z anolisami? Moze to jest ten problem, moze ona ma zle warunki?Co prawda mam wrazenie ze zjadla jedna dzdzownice ale glowy nie dam.