Zobacz pełną wersję : grzałka
Mateusz Paciorek
23-06-2014, 07:24
Witam chce się dowiedzieć jakiej mocy powinna być grzałka dla żółwia czerwonolicego do akwarium 200l
Proszę o pomoc Pozdrawiam
Gdzies taka jakdo akwa 150 l. Ja mam Elite 150W i narazie sie sprawdza
idź do sklepu tam gdzie bedziesz kupowac a na pewno ci doradza. ale 150W starczy
Łukasz Czura
23-06-2014, 08:14
Ja polecam grzałki wbudowane w filtry lub grzałki na wężowe (przepływowe jak u Jojka). Ja mam wbudowaną i jest super!! Mam termofiltr EHEIM 2113.
Jeńli grzałka nie będzie ukryta w filtrze, to kup METALOWę! Szklana szybko będzie (a to niebezpieczne) stłuczona przez żółwia.
Metalowe kosztują od 60 zł w górę.
Lepiej kupić grzałkę z termostatem.
umnie jest szklana...i dwa dosc duze zolwie...jeszcze nie zbily.
No właśnie... "JESZCZE" nie zbiły.
Joanna J.
23-06-2014, 08:32
grzałkę można włożyć w plastikową podziurkowaną rurkę. Ochroni to przed żółwiami a dziurki w rurce pozwolą na swobodny opływ wody
no moje kiedy biły co miesiac. ehh dobrze ze nic im sie nie stało:) a teraz ma filtr denny i grzałke dałem pod niego:)))
narazie nie zapowiada sie,zeby zbily.
U mnie tez "jeszcze" sie nigdy nic nie stalo ze szklana grzalka,a co do jej wielkosci to polecam wieksza np.250w z termostatem tylko dobrej i sprawdzonej firmy.Przeciez jak nagrzeje wode do odpowiedniej temperatury to sie wylaczy,a plus w tym jest taki,ze nie bedzie ciagle wlaczona i da sobie rade z nagrzaniem wody.Wiem,ze zaraz ktos napisze - "a jak sie zepsuje termostat?" - jasne,ze moze,ale tak samo moze np.peknac akwarium i oby zadna z tych rzeczy nie nastapila.
jak sprzet jest naprawde firmowy np. jager to nie ma sie co bac i mozna brac mocne grzalki.
joeblack
26-06-2014, 08:27
kup na allegro, bedzie znacznie taniej niz w sklepie. nawet ceny nowych sprzetów sa tam nizsze. oczywiscei porownaj tez ceny ze sklepowymi bo bywają cwaniacy
Suma sumarum to wątpie zeby wyszło taniej, nikt nie będzie dopłacać do interesu. Trzeba trafić na dobrego sprzedawcę, a przedewszystkim uczciwego. Kto się obraca na aukcjach allegro wie doskonale...
joeblack
27-06-2014, 15:55
ja wiem akurat bo ostatnio kupilem tam sporo sprzetu akwarystycznego i porównuje ceny z cenami sklepowymi u mnie w miescie. oplaca sie
Popiera przedmowce.
Kupuje duzo na allegro i to nie tylko sprzet akwar... - jeszcze nie "padlem ofiarom" podlych sprzedawcow.