Zobacz pełną wersję : czy to są mięsne?
mam małe pytanko. Czy pokarmy tj.: Biorept W i Raffy P są pokarmami mięsnymi i czy można je zaliczyć do miesnych? wiem ze kocią karmę też mozna dawać żółwiom (wyczytałam tak w pewnej książce o żółwiach) czy ona też sie zalicza? proszę o szybkie odpowiedzi
Kocia karme?!!?W ktorej ksiazce tak przeczytalas?A co do Bioreptu W i Raffy P to nie wiem bo nie uzywam karmie zolwia tylko naturalnymi rzeczami tzn.dostaje pokarm z mojego akwa karmowego czyli roznego rodzaju rosliny akwarystyczne, gupiki, mieczyki, slimaki czasem rzuce mu dzdzownice albo jakiegos owada.
Sklad karmy masz na opakowaniu.
Ja stosuje te granulaty na przemian z naturalna karma roslinna i miesna (gubiki i filety z ryb).
MataManX
08-06-2014, 04:49
Nie stosował bym w ogóle gotowych karm. Karma kocia to takie samo niszczenie zrdrowia żółwia jak gammarus czy mięso ssaków i drób!!!
Jak widać stare mity żywieniowe jeszcze krążą po swiecie... zgadzam się z MMX pisaliśmy już o tym, kocia karma tylko dla kotów lub psów!
Pituophis
08-06-2014, 15:14
Gammarus nie jest dla żółwi szkodliwy, jedynie monodieta gammarusowa, ale tak samom jak każda inna. O pokarmach gotowych było tu:
http://www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=13&i=8449&t=8417#reply_8449
lub ewentualnie tchorzofretek ;)
A dla węży?
No bo skoro węże jedzą myszy.... i koty jedzą myszy..... :-)
P.
Nie czepiajcie sie "madzik", bo faktycznie w kilku ksiazkach jest mowa o tym kocim pokarmie, podobnie jak i o innnych bzdurach. Wystarczy napisac, ze to przestarzale poglady, z czasow gdy autorzy ksiazek wychodzili z zalozenia, ze "skoro zolw to je, to pewnie dla niego dobre".
No tak teraz już wiem że kocia karma nie jest dla żółwi ale moje pytanie było inne. Chodziło mi o to czy te pokarmy które podałam czy zaliczają się do mięsnych!!
ech...wystarczy przeczytać skłąd na opakowaniu...
Mączka rybna, mączka ze skorupiaków, tłuszcze zwierzące... reszta to produkty roslinne.
Napewno nie można stosować wylacznie tej karmy...