Zobacz pełną wersję : filtr denny dla czerwonolicego-?
joeblack
02-06-2014, 13:43
witam, ostatnio glowie sie nad nowym filtrem. problem spotęgowala zmiana akwa na wieksze. 112l dla 12 cm kaprapaksu. czy filtr denny połączony z innym zapobiegnie plywaniu w wodzie syfu po wzburzeniu wody przez zolwia? mam obecnie filtr o wydajnosci 500l/h wewnetrzny. czy glowica wystarczy do zbudowania filtra kubełkowego? jesli tak to o jakiej pojemnosci. dzieki bardzo
pozdrawiam
Ten który masz powinien spokojnie wystarczyć - raz na tydzień delikatne przepłukanie wierzchu gąbki.
Powiększenie akwa to nie powód do powiększenia filtra, jakbyś dokupił więcej żłółwi to owszem.
Mój filtr wewnętrzny Aquaszut Bio Senior ma 600l/min. i wystarcza dla dwóch żółwi (każdy większy od Twojego). Fakt, że jest 3-komorowy a to sporo zwiększa efektywność.
P.
joeblack
02-06-2014, 16:06
dzieki, masz racje ale wiorki gowienek nie są wsysane przez mała rurke dlatego zastanawiam sie nad filtrem dennym. jestem ciekawy czy jest on efektywny do mechanicznego czyszczenia
Wewnętrzny nie ma rurki tylko kratkę, może sie nie zrozumieliśmy?
W moim nie ma z tym problemu.
P.
joeblack
03-06-2014, 05:03
tak tak kratka zle sie wyrazilem. chodzi mi o to ze taki filtr nie zbierze brudu z calego akwa zalegajacego w zwirze itd.
Miałem ten sam problem. (akwa 120x 55)
Nie mam f.Pod żwirowego, ale całkiem nieźle sprawdza się odkurzacz akwarystyczny (cienka rurka połączona z szeroką tubą) raz na tydzień- dwa tyg. odmulam dno (schodzi 1/3 wody i dolewam świeżej (mam dwa czerwonolice).
Wtedy też czyszczę gąbki filterka wewnętrznego (dodatkowy, dlatego nie martwię się o bakterie na gąbkach)
Sprawdza się.
Pokombinuj w wylotem wdy, może skośnie w dół. Ja mam akwaterrarium bez podłoża więc tego problemu nie ma.
P.
powiem tak : mozesz poszerzyc dziurki w filtrze wew. ale najlepszym wyjsciem by byl pod zwirowy, lub jakis porzadny kubelek lub sump.
joeblack
04-06-2014, 11:34
no to wlasnie zamowilem f pozwirowy i zwir koralowy a dziurki w wewnetrznym poszerzylem jakis czas temu co polepszylo sprawnosc filtra. dziex