Zobacz pełną wersję : zołw czerownolicy a stepowy
mam pytanie czy zołw czerwonolicy to ten ktory potocznie zwany jest wodnym?? i jeszcze przy którym zołwiu jest mniej pracy?? wydaje mi sie ze przy czerwonolicym jest wiecej bo on chyba czesto "robi" do wody...ale nie jestem pewna.pomózcie!
Masz rację przy czerwonolicym jest wiecej roboty ale jest latwiej dostepny tanszy , a przy stepowym trzeba kasy troche wyzucic ;P ale obydwa zolwiaki sa fajniutkie:]
MataManX
21-05-2014, 02:50
Czerwonolicego już nie kupisz legalnie w obrębie UE. Najpierw pomyśl czy zapewnisz dorosłemu żółwiowi warunki a potem zastanów się jaki gatunek wybrać.
mam zapewnione warunki, od lat hodowałam zolwia stepowego a teraz nie moge go dostac w miare przestepnej cenie (nie ukrywam nie stac mnie) a zolwie czerwonolice moge miec za darmo, terrarium mam wiec chcialam sie zapytac czy są z nimi jakies problemy...
Poczytaj to forum, zacznij od FAQ. Potem zadawaj konkretne pytania, jesli czegos jeszcze nie bedziesz wiedziec. Przy okazji: nie licz na to, ze terarium po stepowcu bedzie sie nadawac dla zolwia, ktory preferuje srodowisko wodne (czy to czerwonolicy, czy ktorys z jego wodnych kuzynow).
ja powiem tak.... koszta urządzenia akwaterrarium do tego stopnia aby stało się prawie bezobsługowe.. (wymiana wody, czyszczenie , oswietlenie, bardzo dobra filtracja itd.) bo żółw, akwa i woda to nie wszystko.... są bardzo wysokie ! Koszta znacznie przewyższą zakup stepowca nawet za 250 zł...!!!!!!!! więc lepiej jeśli tak bardzo chcesz mieć żółwia kup sobie greka lub stepusia chociażby z tego względu iż kiedyś miałaś już gada i terra do niego. A jeśli chodzi o problemy to głównym problemem w przypadku żółwi wodnych jest utrzymanie wody w czystości, wydajne filtry są bardzo drogie (no chyba że ktoś lubi wymieniać wodę co 2-3 dni.. tylko jeśli jest to np. 200l wody robi się mały problem,a i czas poświęcony jest też niemały) nawet idąc na "skróty" i robiąc własne filtry są to koszta też nie małe......
piszesz że masz możliwość kupna żółwia stepowego?? czy mogłabyś zdradzić mi gdzie?? błagam...
pozdrawiam wszystkich
joeblack
02-06-2014, 13:18
jak to nie kupisz legalnie czerwonolicego? u mni e w wielkich hipermarketach galaxy, geant w sklepiku zoologicznym są normalnie czerwonolice w akwarium?!
MataManX
02-06-2014, 15:04
może i są ale to jest niezgodne z przepisami.