Zobacz pełną wersję : z czego zrobic najlepiej wyspe?
mam pytanie. z czego najlepiej zrobic lad dla zołwi czerwonolicych. Zalezy mi na dobrym podlozu zeby nie zaszkodzilo zolwiom i i czy zrobic jakis domek, i jak oddzielic wode od lądu. chce miec dobzre zrobione aka zeby moje przyszle zolwiki dobrze sie czuly:) pisac! pozdro
kilka rozwiazan mozesz podpatrzec u jojka na stronie w galerii (www.czerwonolicy.waw.pl) ja aktualnie mam wstawiona plastikowa skalke, ale takie rozwiazanie ma wady (zabiera przestrzen do plywania), jestem w trakcie zakladania nowego akwa 150,50,60 i tam bedzie szklana polka na akwa i nabudowka, polka bedzie pokryta zwirkiem, mysle ze to jest najlepsze roziazanie,
Ja myślę że lepszym rozwiązaniem było by podłoże miękkie tz ziemia zmieszana z np z korą i żwirkiem, jednak to wymaga usytuowania wyspy poza zbiornikiem. Uniwersalnym rozwiązaniem będize jak wspomniał fedorek podwieszana wyspa ze szkła lub pleksy, najlepiej taka aby można ją było bez kłopotu usunąć w razie
np czyszczenia zbiornika, sam mam wklejoną na stałe i jest troche kłopotu przy czyszczeniu akwa.
Zdecydowanie wyspa z możliwością złożenia jaj przez samicę jest najlepsza. Wiem że sporo osób niestety nie ma na to miejsca. Oczywiście jak ktoś ma tylko samca to mu taki luksus jest zbędny.
a zeby zulwica mogla zlozyc swobodnie jaja oto jak to ma wygladac ?? z czego podloze, jakie wymiary itd... ??
no wlasnie tego nie wiem:(
moja zolwica czasem ma zwyczaj robienia kupy podczas wygrzewania, dobrze, ze moge to natychmiast wyczyscic, bo mam takie podloze, zasrtanawiam sie, co by bylo gdybym miala kore lub cos podobnego i mam dylemat, ale wg mnie najlepiej zrobic cos podwieszanego, co nie zajmuje przestrzeni do plywania i jest latwe w czyszczeniu, a wiec nadaje sie do wyjecia.
podwieszana polka z pleksi lub umieszczona na szynach przyklejonych silikonem akwa do szyb akwa
weź jakis kamien i bedzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!