Zobacz pełną wersję : JAK PRZYKLEIĆ TAPETĘ ???
mam pierwszy raz takie coś i nie wiem jak to przykleić to jest samoprzylepne czy co?
Aleksander
01-04-2014, 11:30
Chodzi Ci o fototapetę? No więc nasza fototapata do terrariów nie była samoprzylepna. Przyklejaliśmy ją na taśmę obustronną po zewnętrznej stronie szyb:)
Pozdrawiam
Natalia
Najtaniej to przyłożyć od zewnątrz do szyby i taśmą samoprzylepną przyłapać naokoło.
Najładniej to prawie to samo tyle że pomiędzy tapetę a tył akwarium stosuje się klej do tego typu teł. Kładzie się akwarium na boku tak aby oklejana powierzchnia była ułożona płasko i skierowana do góry. Przycina się tło do wymiarów akwarium albo troszeczkę mniej. Na środek szyby wylewa się przezroczysty klej. Klej jest rzadki i wolno zasychający. Na to przykłada się tapetę i specjalną łopatką (dostaje się wraz z klejem) dociska i rozprowadza klej w kierunku krawędzi akwarium. To co wyleci wyciera się szmatką i zabezpiecza brzegi tła taśmą klejącą (aby nie odeszło bo klej schnie bardzo powoli).
Wszystko po to aby między tłem a szybą nie było powietrza. Dzięki temu tło obserwowane przez szybę ma żywsze kolory, woda nie zacieka między tło a akwarium i jest fajnie.
no tak...ale ja nie moge sobie tak akwa przewrócić bo mam jedną ścianę wypukłą a poza tym w środku mam przyklejony na silikona kamień :] kurcze no.... a ile taki klej mniej więcej kosztuje ?
nie szukałem wiele, więc nie wiem czy to jest najtańsza oferta ale wychodzi mi że 19 zł
http://www.akwazoo.com.pl/product_info.php?cPath=1_8_9&products_id=13481
Ja u siebie przykleiłem zwykłym lepcem przeźroczystym, z jednej i z drugiej strony akwa. Za tło dałem ok 5 zł i jak by mi było kupic jeszcze klej za 19 to bym podziękował, po co sobie utrudniać życie...
myślę że warto poświęcić tyle pieniędzy, no ale jak kto woli, mi sie nie chce już z tym klejem bawić to narazie wezmę na zwykłą taśmę przyłapie :P ale za jakiś czas może wezmę kupie ten klej... może jak będę mieć większe akwa...