Zobacz pełną wersję : Krzaczek, rybki i roslinki
mortyciah
12-03-2014, 20:33
Krzaczek to czerwonolicy, kupilam mu tydzien temu rybki (parke gupikow i parke mieczykow) oraz rosliny (rzese wodna i wywlocznika)... oczywiscie przed calym przedstawieniem towarzystwa wysprzatalam cale akwarium... najpierw umiescilam roslinki, pozniej rybki kilka minut przed zolwikiem, by sie troszki zadomowily i znalazly miejsca do kryjowek (bo w koncu zostaly skazane na pozarcie) no i wpuscilam zolwia... i co sie stalo? nic! absolutnie nic... po wpuszczeniu Krzaczka rybki byly bardziej nim zainteresowane niz on... zolwik (ten wieczny glodomor) nawet nie spojrzal na nie!!! i podobnie stalo sie z roslinami... rzesa go bardziej "kocha" (przykleja sie na chwile do jego pancerza) niz on ja... a na wywloczniku spi!!! zrobil sobie z niego "loze" w ktorym slicznie wyglada ;)... ale stal sie cud, chyba. pisze chyba bo zniknela dzis (po tygodniu lokatorstwa) mieczykowa... nie ma po niej sladu w akwarium (dokladnie przeczesalam cale). sa dwie wersje wydarzen 1) wyprowadzila sie z akwarium i pokicala na zewnatrz 2) Krzaczek sie do niej dobral i zjadl... ale dopoki sie nie ma dowodow winnego nie mozna wskazac... teraz pojade do sklepu po kolejna mieczykowa i moze po jakiegos "odkurzacza" do glonow... pozdrawiam wszystkie wybredne zolwiki ;)
jako tani odkurzacz do glonów sprawdzają sieę molinezje. Moje zolwie ich tez nie atakuja (bo gupiki prędzej czy później znikają).
przy małym żółwiu odkurzacze zdają egzamin ale przy 10-14cm gadzinach to raczej nie mają szans... najlepszymi odkurzaczami (lepszymi niz glonojad) są "kosiarki" tylko że są małe i powolne co raczej nie wróży im długiego życia... (wczoraj kupiłem, fajnie pożerały glony, tylko że przez... 7 godzin......i gadziny miały pokarm za 9zł...)
marix skoro gupiki ci znikaja bez powodow to cos masz nie tak! u mnie sie mnoza a zolwie je wcinaja jak szalone!! co do wypowiedzi krist-a to co ty mowisz-kosiarka to kspres nie ryba!!!!!! to zasowa w kazda strone jak ekspres!!!!!!! i duza do okolo 10cm spokojnie!!! ale zgadzam sie glony wcina! choc molinezje tez sa dobre!!
hm to te moje kosiarki były chyba jakimś ruskim ekpresem...... porównując danio do tych kosiarek to jak ferrari do malucha..... ;-) może dlatego że miały 3,5-4cm?!
Jakoś nie zauwazżyłem, żebym napisał "bez powodu". Powód to ja znam...
Pomyliły Ci sięposty.
zobaczysz mieczyki beda coraz czesciej znikac, ja swojej zolwcy daje spore ilosci jedzenia a i tak znika przecietnie 1-2 tygodniowo zolwica ma 10cm.