Zobacz pełną wersję : żólw stepowy
Moja koleżanka ma żółwia stepowego trzymanego na podłodze. Ma terrarium ale jest całe przeźroczyste i żółw drapie ścienki, usiłując sie gdzieś schować. Dlatego trzyma go na podłodze. Nie mogę jej przekonac żeby go wsadziła do terra i niech siedzi.
Piszcie coś a ja dam jej link niech se patrzy:)
Moze sie przekona, że to mu szkodzi.
Z góry thx.
przeszukaj starsze posty, niedawno byl taki temat na forum - baaardzo dlugo sie ciagnal o ile dobrze pamietam (zamieszczony jakies 3 tygodnie temu?)
Pozdro!
Jakiej wielkosci ma terra może zamałe dlatego drapie
żółw stepowy jest gadem kopiącym gdy chce się ochłodzić lub skryć nie szuka jamek tylko próbuje się zakopać.Z czasem jak żółw się oswaja ma basen i jakąś grotę lub coś z tych rzeczy przestaje drapać(tak bardzo -ja mam swojego 11 lat a i tak nie raz sobie podrapie). Może to być też związane ze zbyt małą powierzchnią w terrarium.trzeba jednak pamiętać że:gdy przeprowadzamy gada do większego terrarium musimu to robić stopniowo(stopniowo zwiększać jego powieszchnię) w innym wypadku gad w wyniku stresu zaprzestanie żeru (nieraz do takiego stopnia że zdycha!!!) powodzenia i pozdrawiam. Jeśli zaobserwójesz coś ciekawego czekam na e-mail still
podręcznikowo rozmiary dla żółwia stepowego są następujące:dłuższa ściana pięciokrotna ługość żółwia krótsza ściana trzy krotna długość gada. ja osobiście mam terrarium 1,5 metra na 1metr na 80 cm wysokości
Pituophis
11-01-2014, 10:01
Nic dziwnego, skoro siedzi na małej, pustej, otwartej przestrzeni. Przynajmniej trzy ścianki powinny być nieprzezroczyste, oklejone chociaż jakimś papierem, żeby żółw miał większe poczucie bezpieczeństwa. Dla stepowego dodatkowo rzeczywiście grota i możliwość zakopania się, albo chociaż jedno z tych. Nie mniejsze niż 100 x 50 cm na jednego żółwia. Żółw nie zaprzestanie całkowicie drapania w kącie, ale przynajmniej nie będzie to jego główne zajęcie. Życie na podłodze, pozornie dające wiekszą swobodę, zwykle jest męczarnią i dużo większym stresem, niż porządne terrarium.
>trzeba jednak pamiętać że:gdy
> przeprowadzamy gada do większego terrarium musimu to robić
> stopniowo(stopniowo zwiększać jego powieszchnię) w innym
> wypadku gad w wyniku stresu zaprzestanie żeru (nieraz do
> takiego stopnia że zdycha!!!)
Nie no dawno czegos podobnego nie slyszalam. To jak wypuszczam moje zolwie na lato na wybieg, ktory w porownaniu z terrarium jest olbrzymi to powinny pd razu pozdychac.
dr Robert
13-01-2014, 04:37
Żółwie nie mają problemów z nadmiarem przestrzeni, a wypuszczenie ich nagle nawet na wolność nie spowoduje w nich załamania i stresu :). Czasem zdarzające się w sytuacji przenoszenia na większy wybieg problemy z jedzeniem (choć ja słyszę o tym po raz pierwszy) wynikają głównie ze zmianą np. temperatury.