Zobacz pełną wersję : Uparty stepowiec
Mam problem z moim żółwiem stepowym. Nie chce jeść nic poza sałatą. Próbowałem już mieszania sałaty z innym pokarmem i nie skutkowało(żółw zniechęcał się po paru kęsach). W jaki sposób wy walczyliście z uporem waszych pupilków i jak wygląda ich jadłospis?
Skurczybyki jak raz sie czegoś nauczą, trudno je przekonać. My robiliśmy małe"gołabki" z sałaty z zawartością z innych pokarmów w środku.
InneCzasy
15-12-2013, 06:21
hmmm proponuję poeksperymentować z różnymi rodzajami karmy, powoli zmniejszać ilośc sałaty w pokarmie a zwiekszać inne zielonki. Spróbuj może z cykorią powinno poskutkować, ale generlanie to rób mixy ( i dodawaj do nich odrobinkę drobno pociętej sałaty skoro ją lubi) choć i tak jak będzie chciał to powybiera z tego co mu bedzie skamowało :D
może zrób mu małą głodówkę - zgłodnieje to zje....
ja tez mam chyba ten problem. Zólw na poczatku jadl wszystko. A teraz gardzi marchwia i kielkami. Z posród "mixow" wybiera tylko listki fasoli. On jest chyba fasoloholikiem:)
InneCzasy
16-12-2013, 17:49
Jak często je karmicie??? Jak duzo z tego zjadają! Należy pamiętać ze jest zima i żółwie jadają mniej, więc to że grymaszą przy jedzeniu jest chyba rzeczą normalną.
Ty chyba nie rozumiesz mojego problemu. On nie chce jeść nic innego niż sałate!