Zobacz pełną wersję : dziób żółwia
czy możecie ocenić czy mój żółw nie ma za długiego dzioba, wydaje mi się że jest troche przerośnięty. zdjęcie jest troche nie ostre bo z telefonu i nie mogłem go uchwycić
dziękuje
vivaldis
08-12-2013, 06:15
Wydaje mi sie ze dziob twojego zolwia troszke przerosniety.
Czy przerośnięty dziób żółwia jest efektem jakiegoś niewłaściwego hodowania??? Brak uv , niewłaściwa dieta??? Czy takie "schorzenie" jest w jakiś sposób niekorzystne dla żolwia? Jest jakiś sposób na leczenie???
Dziób przerasta w wyniku podawania zbyt miękkiego pokarmu na, którym dziób nie może się ścierać.Często to się zdarza.Proponuję spiłować go pilnikiem do paznokci, z tym że wcześniej musisz unieruchomić głowę żółwia i uniemożliwić schowanie jej do pancerza.Najlepiej złapac żółwia palcem wskazującym i kciukiem zaraz za głową.Proszę to robic ostrożnie i z wyczuciem.
SlipknoT
08-12-2013, 08:45
Moim zdaniem niejest aż tak żle lecz mogło by być lepiej. Podajesz mu pokarm ktory umozliwia mu prawidłowe ścieranie dziubka ??
marchewka, co moze byc jeszcze? na wiosne pojade z nim do weterynarza najblizszy w olsztynie. teraz nie chce go wiez bo jest za zimno, do tego czasu wydaje mi się że nic zlego nie powinno się stać
daj mu też wapienne żółwiki lub takie łódeczkowate wapno tj. szkielet mątw jak się to nazywa sepia? (poprawcie mnie jak zle napisałem) które można dostać w zoologiku dla papug.
Mój żółwik także miał przerośnięty nosek. Zastosowałem jednakże nieco inną metodę. Zdecydowanie potrzebne są do niej 2 osoby. Nie łapałem go za główkę, wystarczylo tylko przytrzymać przednie łapy, a żółwia unieść w powietrze. Sam wysunął lekko główkę. do skrócenia dzioba użyłem cążków do skórek nad paznokciami. Wystarczyły 3 delikatne cięcia i lekkie przypiłowanie pilniczkiem. Wydaje mi się, że ta metoda jest szybsza i mniej stresująca niż kilkunastominutowe piłowanie pilniczkiem.
Karol Chłopecki
08-12-2013, 15:08
Na pewno to szybsz metoda ALE gdy przytniemy ciut za krótko to uszkodzimy tkankę twórczą lub kość która będzie krwawić i zadamy zwierzęciu ból.Prócz tego tnąc gruby i twardy dziób doprowadzamy do powstania mikroszczelin ale to już mniejsze zło:)
Ale z dzióbkiem wg mnie jest ok.Sepia i marchewka wystarczą:)
Pozdrawiam
Jest efektem miekkiego, rozdrobnionego jedzonka.
> do skrócenia dzioba użyłem cążków do skórek nad
> paznokciami.
To zbyt ryzukowne. Pilowanie pilnikiem wcale nie musi trwac dlugo, bo ta listwa latwo sie piluje. Jest to jednak duzo bezpieczniejsze.