Zobacz pełną wersję : Budowa terrarium
Po świętach chce zrobić nowe terrarium dla mojego żłówia czerwonolicego. Czytałem strone Jojka i mam kilka swoich pomysłów. Chciałbym się po prostu dowiedzieć co o nich sądzicie.
Terrarium: 80x60x40 (dł x szer x wys). chciałbym w nim czymać żłówia już do końca.
Ogrzewanie: kabel grzewczy zasylikonowany przy spodzie akwarium (przy łączeniu dna ze ściankami).
Filtr: podżwirkowy, jako pompy chce użyć jakiegoś mocniejszego filtra kaskadowego.
Oświetlenie: dwa halogenki meblowe + pięć diod UV (5mm)
Wiem, że terrarium jest troche małe, ale jest dopasowane do jednego z segmentów meblościanki. Mam też wątpliwości co do diod UV (pytałem w sklepie o parametry i powiedzieli, że jeszcze nikt tego nie sprawdził)
Andriusza
03-11-2013, 12:20
Wymiary rzeczywiscie troche za male, ale jak tak to tak :) Moim zdaniem kabel grzewczy w przypadku akwaterrarium zupelnie sie nie sprawdzi, gdyz nie da sobie rady z ogrzaniem takiej ilosci wody. Zastosowalbym jednak grzalke z termostatem ok 50-75W. Moze byc przeplywowa podlaczona do wylotu filtra kubelkowego, ale te widzialem od 200W. Jak wspomnialem filtr proponuje zewnetrzny podlaczony do wylotu podzwirowego. Ale ja mam kaskade i tez sobie chwale, lecz przy "kubelku" jest mniej roboty po prostu. Co do oswietlenia to jesli wszystko ma byc wkomponowane w mebloscianke, to mysle ze rowniez mozesz ladnie zabudowac oprawe oswietleniowa na dwie swietlowki z odblysnikami i zaplonnikiem elektronicznym. Wlozysz tam swietlowke dzienna i UVA+UVB. Bedzie cacy :) Ja osobiscie przy zmianie zbiornika bede kierowal sie tym, aby zapewnic zolwiowi jak najwiecej wody do plywania. Skorzystam wiec z pomyslu JOJKA i wody naleje do pelna, a czesc ladowa bedzie w nadbudowce lub w ogole poza akwarium. Takie cos sobie wymyslilem (patrz zalacznik :))
ad 2. kabel grzewczy zasylikonowany to niezbyt dobry pomysł, może mieć problemy z ogrzaniem wody, więcej prądu będzie pobierać a i silikon jest izolatorem i marnir przewodzi ciepło... lepie kup grzałke z termostatem
ad 3. dobry pomysł ! sprawdza się bardzo dobrze
ad 4. hmmm po co te diody? lepiej zamontuj lustrzanke do wygrzewania się, a do oswietlenia świetlówke lub np. kompaktowe energooszczędne. jeśli chodzi o diody musiałbyś mieć dodatkowe zasilacz do nich dający odpowiednio niskie napięcie, możan by zrobić tylko czy jest to warte zachodu?
Moja propozycja co do diud to taka że, można zainstalować nibieskie które będą świeciły w nocy imitując blask księżyca, fajny bajer...
ale czy potrzebny żólwiom??? one raczej w nocy spią... no chyba że ma to poprawić samopoczucie właściciela akwaterarium...
W nocy to ja też śpie :-) Kabel chce tylko przykleić tym sylikonem i zrobić skos. Jeśli nie da rady dokupie grzałke i umieszcze ją za wysepką (będzie z płyt piaskowca (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37300245), więc nie będzie problemu ze zrobieniem szczeliny i osłonieiem jej przed żłówiem. Do oświetlenia chyba jednak kupie świetlówki. Nie wiem czy od razu będe miał na UV, ale przygotuje instalacje. Dzięki za rady
Właśnie wruciłem ze sklepu (zoologiczny w M1 w Krakowie). Kupiłem dwie świetlóweczki 60cm. Repti Glo 5.0 i Sun Glo. Myśle, że taki zestawik będzie w sam raz.
Taki mały komentrz co do zoologika w M1. Robiłem tam kiedyś zakupy i przypomniało m się że nie mam juz wapna dla żółwika, po kilku minutach szukania znalazłem takie samo jak zawsze kupuje tylko że w M1 kosztowało 6,50 zł a na centrum nabywam po 2,50 zł, lekka rozbierzność cen <lol2>. Ploplek mógłbyś mi napisać na maila jakie znasz dobre sklepy ZOO w krk, dziękóweczka...
No ceny to tam mają spore (Filtr kaskada Aqua FZN 3 prawie 200zł - na Allegro niecałe 70zł :-), ale takie świetlówki widziałem tylko tam (oprócz netu), więc wyjsćia nie maiałem.
Co do sklepów w Krakowie to... znam tylko ten jeden bo mieszkam koło Dąbrowy Tarnowskiej, 25km od Tarnowa. Do Krakowa mam ok 100km i byłem tam tylko przy okazji. Niby mam tam rodzinke, ale oni mają psa (terrarystyke omijają szerokim łukiem) i też wszystkie zakupy tam robią.
P.S. Podobno przed świętami nie było tam jeszcze niczego związanego z terrarystyką, a teraz widziałem kilka młodych węży i jaszczurek. Niestety nie ma pająków. No i te ceny z kosmosu.
Często tam bywam i rzeczywiście węży nie mieli a jaszczurka chyba była, a w takim wybasionym na maxa akwaterrarium krokodylek mały, miażdży system <lol>. Z żółwiami też tam nie najlepiej, od dawna juz nie ma.