Zobacz pełną wersję : jakie wkłady do filtra?
przemokw
05-10-2013, 11:40
Witam Wszystkich!!!
Jakie wkłady zastosować w filtrze kubełkowym?
W tej chwili mam: gąbkę, ceramikę i węgiel aktywny.
Czy zastosować coś innego np. żwirek amonowy zamiast węgla?
To zależy czy masz z czymś problem. Osobiście zamiast węgla dał bym więcej ceramiki (lub innego podłoża dla bakterii) aby zwiększyć wydajność biologiczną filtra.
to zależy jak wielkie ma akwa i ile litrów wody i ile żółwi, przy małym akwa i ilości wody ok 30-40l wkład z weglem lub zwirkiem amonowym jest moim zdaniem nieodzownym składnikiem aby utrzymać wode klarowną i nie smierdzącą.... (dobry efekt daje zmieszanie 1/1 węgla ze zwirkiem) przez dłuższy czas. Oczywiście zgadzam się z Jojkiem dodatkowa ceramika może być , filtracje chemiczną można zastąpić roślinnością która bedzie wchłaniać szkodliwe związki amonowo azotowe. jeśli na szybie pojawia się brązowy nalot tzw okrzemki ktore powstają w wodzie bogatej we związki azotowe jest to znak że filtracja chemiczna nie wydala i trzeba zastosować lub wymienić wkład chemiczny lub znacznie częściej podmieniać wode.
przemokw
06-10-2013, 03:53
Mam w akwarium około 40 litrów wody, jednego żółwika ma on ok. 1,5 roku.
Po czterech dniach woda zaczyna śmierdzieć. Jest dokładnie jak pisze Krist.
Mój filtr to Aquael fzk1.
przemokw napisał(a):
> Mam w akwarium około 40 litrów wody, jednego żółwika ma on ok.
> 1,5 roku.
> Po czterech dniach woda zaczyna śmierdzieć.
I co wtedy robisz? Pewnie wymieniasz wodę i czyścisz cały filtr?
przemokw
06-10-2013, 05:14
A mam inne wyjście?
No to jeśli co cztery dni wymieniasz wodę i czyścisz filtr to ceramikę możesz wyrzucić do kosza jako niewykorzystywaną. Zresztą przy takiej metodzie postępowania żaden filtr nie będzie filtrował biologicznie, choćby nie wiem jak był dobry.
To tak jak z fotografowaniem. Nie wystarczy mieć dobry aparat, trzeba jeszcze umieć robić zdjęcia.
no masz.... nie wymieniać całej wody i wlewać 2/3 ostanej przez co najmniej 24h ! u mnie woda nie śmierdziała (na początku miałem gąbke,ceramike, i węgiel który pochłania te smrody..) może dlatego iż miałem węgiel, tylko robiła się mętna i podmieniałem 2/3 wody do czasu aż filtr zaczął działać (namnozyły się w nim bakterie nitryfikacyjne) co może potrwać do 2 tygodni. Można ten proces przyśpieszyć wkładając do filtra tabletke z bakteriami dostępną w zoologikach.w między czasie nie czyścimy filtra!!!!!!!!!! mam ten sam filtr są z nim pewne problemy ale zdaje egzamin.
przemokw
06-10-2013, 10:53
Dzięki za porady.
Dłuższy wywód o filtracji na stronie Jojka, oraz dobre opisy (choć dla akwarystów) na www.akwarystyka.pl
spoko.... po to jesteśmy aby sobie pomagać... jakby co to zpraszam na priva..