Zobacz pełną wersję : żwirek amonowy w akwa
stroozyk
30-08-2013, 14:34
Mam pytanie.. czy moge umieścić w akwaterrarium, w jakims niedostepnym dla żółwia miejscu, woreczek ze żwirkiem amonowym i czy coś mi to da?? Zółw jest młody, obecnie filtruje wode zwykłym filtrem wewnętrznym.. i do czasu, w którym nie zmienie filtra i nie przebuduje mu całkowice akwa, chciałbym zrobić coś takiego, dla spokoju ducha.. niewiem tylko czy to rozsądne..
wrzucenie woreczka ze żwirkiem amonowym zbytnio nic nie da, ponieważ woda powinna przepływać przez żwirek jak to ma miejsce w filtrze np kubełkowym lub wewnętrznym w którym jest miejsce na różne wkłady (dwa lub trzy). Jeśli się da (nie wiem jaki masz filtr) można jakoś upchnąc żwirek razem z gąbką albo do woreczka wsadzić nawierconą rurke połączoną a wylotem z filtra. Tylko jest jedno ale wszystko musi być przemyslane i mocno połączone!!! bo inaczej gadzina rozniesie to w drobny mak...
Albo spróbuj umieścić go przy wylewie filtra, tak, żeby przefiltrowana woda przepływala przez żwirek. W sumie jeśli codziennie podmienisz część wody (po prostu wylewając kubkiem starą i wlewając nową) osiągniesz ten sam skutek....