Zobacz pełną wersję : srodki czyszczące wodę?
maniocha
11-08-2013, 12:46
jeszcze takie pytanko czy środki takie jak: sanopur czy nutrafin clear particulate mozna spokojnie stosować przy żółwiach?
nie tylko ja ale i inni Ci odradzą stosowania środków chemicznych do czyszczenia wody.. lepiej częściej podmieniać wode lub zainwestować w filtr... mało kto z forumowiczów to stosuje..(być może nikt..) żółwie to nie rybki....
Są bakterie wspomagające narastanie bakterii nitryfikacyjnych, to się chyba nazywa Turtle Clear albo jakoś podobnie
Turtle Clean. Ale od pewnego czasu praktycznie go nie stosuje, bo w moim akwa zycie roslinne kwitnie. Swietnie sprawdzily sie plywajace po wodzie roslinki do oczek wodnych (nazwa na p - nie pamietam dokladnie). Zolwie ich nie tykaja, bo im nie smakuja.
To jak mozesz to przypomnij sobie ta nazwe-sprobuje ich uzyc.
puncja? poncja? te roslinki sa zielone, dorastaja do sporych rozmiarow i nie maja kwiecia (przynajmniej nie spotkalem). W zoologicznym widzialem je po 25 z?, w ogrodniczym kupilem wiosna jedna za 3 zl i mi sie rozmnozyla (najpierw w wannie na dworze, potem w akwa).
Azazella
13-08-2013, 04:19
A jak wygladaja te roslinki? Jesli jak takie plywajace salatki, to to jest pistia.
Czerwonolice mojego kumpla to zjadaja:)
Tak, pistia! Moje czerwonolice wola inne rosliny, tej nie ruszaja. Troche podjadaja tylko korzenie, ale to roslinom nie przeszkadza, i tak ladnie rosna.
A jak ne rosną? pływają, czy w coś je wsadziłeś?
one plywaja jak rzesa, choc sa duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo wieksze (nawet wielkosci malych spodkow).