Zobacz pełną wersję : Trawienie (?) rzęsy
Rzęsa wodna jest ulubiona roślinką mojego czerwonolicego.
Teraz daję mu po ok 1 łyżce dziennie (5-6 razy na tydzień).
Zjada prawie wszystko, ale w odchodach jest jej prawie tyle samo, w postaci prawie nie zmienionej, tylko zmienia kolor. Czyżby nie trawił rzęsy?
Jak zapewnic dosć rzęsy na zimę?
K.I.T.T.
04-08-2013, 05:53
o co chodzi w tym forum jestem tu zalogowany od roku i cały czas nie moge napisać postu!!!!!!!! już 10 razy sie logowałem żeby napoisać nowy temat i sie po prostu nie da!!!!!!!!!!!!! wiec pisze moje pytanie tutaj ;moj zolw przez 2 tygodnie miał w akwarium kamienie około 3-4 mm i on sie ich najadł kamieni już nie ma minol mięsiac a on ciągle słabo je ma rozwolnienie i w kale jeszcze trafiaja sie kamienie jak mo pszepłukać zołondek?? szkoda mi żeby zdechł bo zdechły mi dwa poprzednie ale z innego powodu.tez zolw ma 10 miesiecy i jest bardzo ruchliwy licze na pomoc i pszepraszam że tu zadaje pytanie ale na forum jest cos nie tak pozdrawiam
Może to po prostu nie strawiona celuloza, której żaden kręgowiec nie może SAM trawić. To napewno, ale jeśli wydalane jest w postaci niewiele zmienionej to nie wiem... Jesteś pewien, że to rzęsa?
A jaką masz temperaturę w akwarium?
nic nie możesz zrobić, przy tak małym żółwiu jaka kolwiek ingerencja hirurgiczna może zakonczyć się śmiertelnie, zresztą większość wetów w naszym kraju i tak nie ma pojącia co robić. a propo postu jesli nie możesz napisać (dziwne..) skontaktuj się z adminem tego działu. Na przyszłość nigdy nie dawaj drobnych kamyków i żwiru do akwa (czerwonolice często zjadają piasek ma to chyba na celu czyszczenie żołądka i jelit oraz wspomóc trawienie)!!!!!! bo gdy kamyk okaże się za wielki zaczopuje jelita i gadzina zdechnie w powolnych męczarniach!!!!! Jak piszesz że w kale znajdujesz kamyki to dobrze wydala je, może wydali je wszystkie i wyzdrowieje. Mało je--- postaraj się jak najbardziej mu urozmaicic diete daj mu dzdzownice czerwonolice przepadają za nimi!!! ślimaczki, małe rybki, krewetki, itd. do tego ciepło i czas!!! może przez kilka m-cy bardzo mało jeść (potrafi bardzo spowolnić metabolizm..) no i podaj mu witaminy i czekaj....... powinien wyjść z tego to twarde zwierzaki!!!
P.S jeśli nie mogłeś wysłać posta trzeba było pisać na GG np. do MataManX,Jojka, lub do mnie.....
Jarek Zajączkowski
05-08-2013, 08:39
Podaj żółwiowi parafinę w płynie (z apteki) do pyszczka i do kloaki. Kąp go codziennie przez godzinę w wodzie o temp.32-35*C
Usuń kamienie
Jarek Zajączkowski
05-08-2013, 08:41
Noooo, trochę "wetów" w Polsce wie co robić!
tylko strasznie trudno o dobrego weterynarza znającego się dobrze na gadach w większych miastach a co dopiero w małej mieścinie lub wsi... mam nadzieje że się to poprawi w niedługim czasie.
Pozdrawiam Krist
no to teraz wiemy co robić w takim przypadku, tylko mam pytanie tak na przyszłość ile tej parafiny podać i czy jednorazowo tylko czy więcej razy??